Політика
4 грудня 2016
Чи піде Аваков у відставку через перестрілку між поліцейськими
Міністерство внутрішніх справ має відповідати за те, що співробітники різних підрозділів поліції не змогли скоординуватися під час проведення спецоперації.
news-image

За словами експерта, події у Княжичах, коли між поліцейськими сталася перестрілка і п’ятьох було вбито своїми ж, показали, що в реформі поліції є серйозні "діри", які необхідно залатати.

Інформує «Є!», з посиланням на UNN.

Міністерство внутрішніх справ має відповідати за те, що співробітники різних підрозділів поліції не змогли скоординуватися під час проведення спецоперації по затриманню грабіжників, проте очікувати, що очільник відомства Арсен Аваков піде у відставку не треба. Найімовірніше, він перебуватиме на посаді ще до 2019 року, а саме до парламентських виборів. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив політолог, депутат ВР попередніх скликань Тарас Чорновіл.

"Чи це було щось спеціальне? Це була випадковість, але мало бути під час реформи, під час створення системи Національної поліції зроблено все, щоб таких випадковостей не було. Я розумію, що вони не можуть один одного інформувати про здійснення певних операцій, але коли вже відбулося перше певне зіткнення мусять бути маркерні визначення "свій-чужий". В системі не передбачено можливості взаємодії вже після того, як зіткнулися підрозділи. Вже в армії такі речі відпрацьовані. Те саме Міністерство внутрішніх справ знає про відпрацювання таких речей в Національній гвардії... наскільки мені відомо, щоб вони (Нацгвардія і ЗСУ - ред.) не сприймали один одного за ворога, коли не видно форми і ознак до якої армії вони належать. Такі речі теж відпрацьовуються і міністерство мусило подбати, щоб між підрозділами такі речі були самі собою", - розповів Т.Чорновіл.

Зокрема він зазначив, що в США, наприклад, це розписано по регламентах – коли і в який спосіб вони мають при зіткненні з будь-яким іншим поліцейським і будь-якою іншою правоохоронною організацією повідомити і яким способом представити цей факт приналежності теж до правоохоронців.

"Ця випадковість, яка сталася в нас, вона сталася внаслідок того, що це взагалі не відпрацьовано. Про це просто не думали - оце є біда. Хто в чому винен, я не знаю, але я припускаю, що оскільки йдеться про абсолютно різні відомства, проте які вже є частиною Нацполіції реформованої, є частини зовсім не реформовані ще і існують за старими регламентами. Я думаю, що все таки тут відповідальність мали б нести в Міністерстві внутрішніх справ, це є вище від Нацполіції. Питання взагалі і реформи, і питання взаємодії має бути відповідальністю МВС", - сказав він.

Проте, на думку політолога, цей інцидент не призведе до того, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков піде у відставку.

"У нас міністр внутрішніх справ – це є політика. Скільки вже скандалів корупційних навколо нього було, вже десятки разів, за всіма правилами, він подати у відставку, або бути знятим. Проте є політична реальність. На сьогодні Україна в таких обставинах, коли він є висуванцем тої політичної сили, без якої не можливо зберегти коаліцію. А всі прекрасно розуміють, окрім відвертих авантюристів чи якоїсь російської агентури, що сьогодні там ситуація, коли не можна йти на дострокові вибори за визначенням. І треба розуміти, що це зараз приведе до того, що на фронті стоїмо, а Київ здамо. Тому всі вийшли на розуміння, навіть ті, хто багато кричать про дострокові вибори, і вони розуміють, що їх не буде", - пояснив Т.Чорновіл.

Політолог вважає, що А.Аваков цим дуже добре користується. Він чітко поставив свою політичну силу на "витяжку", що навіть А.Яценюку не вдалося зробити. Він зумів знайти на свою фракцію відповідні впливи і тому відправити його у відставку просто не зможуть, адже "Народний фронт" буде диктувати умови і буде шантажувати президентську фракцію.

"Ми мусимо зрозуміти, що в цій ситуації, щоб такі речі не повторювалися, мають включатися впливи журналістів, громадськості, експертів по контролю над правоохоронними органами, ажде А.Авакова нам доведеться терпіти до кінця 2019 року, коли відбудуться строкові вибори і, відповідно, уряд складе повноваження перед новообраною Верховною Радою і якась буде коаліція. І чи в цій коаліційній угоді знайдеться місце для А.Авакова чи вдасться його уникнути – це вже питання відкрите. Але до 2019 року, найімовірніше, А.Аваков залишиться міністром внутрішніх справ. Тому єдиний спосіб – шукати спосіб дотиснути, щоб вони нарешті почали цю реформу наповнювати певним чином, латати оці дірки, щоб не було їх. Абсурд, коли не відпрацьована система "свій-чужий" в системі міністерства одного", - підсумував він.

Раніше Президент України Петро Порошенко висловив співчуття рідним правоохоронців, які загинули під час спецоперації біля Броварів, а також додав, що винні будуть покарані.

Екс-глава Національної поліції Хатія Деканоідзе також висловила співчуття рідним і колегам правоохоронців, які загинули під час спецоперації біля Броварів.

Нагадаємо, у селищі Княжичі Броварського району сталася стрілянина між співробітниками поліції, в результаті якої загинуло 5 правоохоронців.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що внутрішнє розслідування по факту перестрілки між палійськими біля Броварів внаслідок чого загинуло п’ять правоохоронців, буде всебічним і чесним.

Читайте також: Перестрілка з поліцією: є загиблі