Політика
5 грудня 2016
В Узбекистані обрали нового президента
Шавкат Мірзійоєв на посту глави уряду перебував з 2003 року.
news-image

Шавкат Мірзійоєв здобув перемогу на виборах президента Узбекистану, отримавши 88,61% голосів виборців з числа тих, що взяли участь у волевиявленні. Про це на брифінгу повідомив голова ЦВК республіки Мірза-Улугбек Абдусаломов, передає «Є!»

За Шавката Мірзійоєва свої голоси віддали 15 млн 966 тис. 724 виборця, або 88,61% з числа тих, що взяли участь в голосуванні, - сказав він.

За словами Абдусаломова, кандидат від Народно-демократичної партії Узбекистану Хотамжон Кетмонов набрав 3,73% (669 тис.187 осіб), кандидат від Соціал-демократичної партії "Адолат" Нарімон Умаров - 3,46% (619 тис.972 осіб) і кандидат від Демократичної партії Узбекистану "Міллі тікланіш" Сарвар Отамуратов - 2,35% (421 тис. 55 осіб) голосів виборців.

У голосуванні взяли участь 17 млн ​​951 тис. 667 осіб, або 87,73% від загального числа виборців, внесених до списків (20 млн 461 тис. 805 осіб).

Вибори відбулись в повній відповідності з виборчим законодавством та Конституцією Республіки Узбекистан на основі принципів відкритості, гласності та справедливості, - підкреслив керівник ЦВК.

Інформації про порушення під час голосування не надходило. Остаточні підсумки волевиявлення повинні бути опубліковані у пресі протягом 10 днів.

Вибори були призначені у зв'язку зі смертю першого президента Узбекистану Іслама Карімова 2 вересня.

Шавкат Мірзійоєв, який до призначення виконуючим обов'язки президента займав посаду прем'єр-міністра, був затверджений кандидатом для участі у виборах глави держави на з'їзді Ліберально-демократичної партії країни. На посту глави уряду він перебував з 2003 року, раніше був хокім (губернатором) Самаркандської та Джизакської областей.

Читайте також: «Маю клубок в горлі» - прем'єр Італії оголосив про відставку
Читайте також: Аваков вирішив перервати візит в Канаду
Читайте також: У Києві 56-річний чоловік влаштував стрілянину на трамвайній зупинці