Події
5 грудня 2016
У Княжичах був усвідомлений розстріл впритул одного підрозділу поліції - експерт
Стрілки бачили, кого вони вбивають.
news-image

Кривава перестрілка, яка сталася вчора рано вранці в селищі під Києвом, найімовірніше залишиться головною темою цього тижня. Занадто багато питань і нестиковок, передає «Є!», посилаючись на Подробиці.

Чому правоохоронці стріляли один в одного? Що це - відсутність координації між силовиками або щось інше? Чому місцевих жителів не влаштовує офіційна трактування подій? Що залишається за кадром? Руслан Смещук вислухав всі версії, висновки робіть самі.

Сніг, просочений замерзлої кров'ю, осколки скла з розстріляної машини поліції, стрічка огорожі, та десятки одноразових рукавичок розкиданих по всій вулиці. Ось так зараз виглядає місце кривавої перестрілки між силовиками. Весь день сюди приходять місцеві жителі - подивитися. В офіційну версію події люди не вірять.

"Ми живемо там, трохи далі. Просто цікаво. Як-то вся ця історія, яку по телевізору показують, що вона якось не ліпиться. Те що кажуть, на голову не натягується. Тому вирішив - дай гляну де ця трагедія сталася".

Нагадаю, за офіційною версією МВС, рано вранці минулої неділі столичні оперативники за підтримки спецназівців Корду готувалися до затримання групи озброєних грабіжників. У цей момент у одному з сусідніх будинків спрацювала сигналізація, на місце виїхала група поліції охорони.

Наряд ДСО прийняв оперативників за злодіїв і спробував затримати. За оперів заступився спецназ, його співробітники чергували неподалік. Тиха сільська вуличка перетворилася на поле бою. Користуючись тим, що правоохоронці вбивають один одного, самі бандити втекли. Їх затримали пізніше.

"Поліцейські з поліції охорони прибули на місце і затримали двох осіб, які були оперативними працівниками міліції. І в цей час сталася перестрілка між ними. В результаті цієї перестрілки п'ятеро загиблих", - розповідає директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко.

Трохи пізніше телеведучий і екс-співробітник МВС Костянтин Стогній у своєму Faacebook опублікував альтернативну версію з кримінально-корупційних підтекстом. Мовляв, співробітники ДСО прибувши на спрацювання сигналізації, затримали поліцейських, які промишляли крадіжками в багатих будинках. Ті викликали підкріплення - спецназ. Закінчилося трагедією.

У самих Княжичах, де дійсно багато елітних котеджів, місцеві жителі дійсно стурбовані розгулом криміналу.

"Були випадки пограбування. Це - так. - А багато їх? - Та я...ну на слуху? Так, були чутки, що там пограбували, а там он їм завадили. Ну, в такому плані", - розповідає мешканка села Княжичі Лідія Семенівна.

Але ось хто живе в будинку, де нібито спрацювала сигналізація і біля якого сталася перестрілка, сусіди не знають. Принаймні так вони відповідають журналістам.

"- А ви не знаєте, хто в 22 домі жив? - Жив?! Я навіть 22 будинки не знаю, якщо чесно. Хоча тут живемо. - А кажуть, що тут ще граната вибухала? - Ні, не правда, тільки стріляли".

"- Мене тут не було, я тільки приїхала. - А хто живе ось в тому будинку? - Я не знаю!".

Також саме Стогній озвучив версію про шостому загиблого поліцейського. Нібито той помер у лікарні. Але поки цей факт не підтверджують ні в МВС, ні в ГПУ, яка розслідує цю справу. Не підтверджують це і в лікарні, куди привезли загиблих.

"- У нас майже ніхто не лежав. 30 хвилин і їх відразу повезли в морг. Вони всі мертві були. А один в реанімації через 30 хвилин помер. У морзі вам більше скажуть. – Це п'ятеро? – Так, шостого не було, П'ятеро".

Тим не менше, сама перестрілка і версія МВС викликають безліч питань. Як і чому силовики не впізнали один одного? Всі були у формі. І чому поліцейських зі служби охорони розстріляли в маркованої машині?

На думку офіцера і військового експерта Олега Жданова, це не був "дружній вогонь" обознавшихся в темряві силовиків. Це був усвідомлений розстріл впритул одного підрозділу поліції - іншим підрозділом поліції. Стрілки бачили, кого вони вбивають, - запевняє експерт.
"Вони стріляли зверху вниз. Професійно розуміли, що співробітники міліції в бронежилетах і касках, тобто цілеспрямовано велася стрілянина в нижню частину тулуба. Подивіться з кульовим отворів. Всі кульові отвори лягають купчасто. Тобто чоловік стріляв прицільно", - пояснює експерт Олег Жданов.

Крім того, багато питань викликає відео затримання втекли з місця події бандитів. На камеру демонструють два джипа Land Cruiser і самих затриманих. Все абсолютно чисті, хоча при затриманні озброєних злочинців їх валять і фіксують на землі.

Крім того, у одного з затриманих, якого тільки що нібито витягнули з автомобіля, на спині щось робить рюкзак. А ще на камеру демонструють цілий арсенал вилученої зброї. На відміну від робочих стовбурів, воно абсолютно нове - без потертостей і подряпин. Крім того, серед вилученого - пневматичний макет ТТ. Закономірне питання: навіщо ця іграшка таким серйозним бандитам? Залишається без відповіді.

"Мені здається це постановочне відео, після пост-фактум, після того, що сталося. Що вони десь джипи знайшли, десь наздогнали. Мені здається, поліція нарощує інформаційне поле для того, щоб затерти той факт, що реально загинуло 5 осіб на місці", - вважає Олег Жданов.

Навіщо це робиться? Експерт озвучує версію, яка, в умовах безлічі нестикувань і логічних невідповідностей офіційної інформації, з кожною годиною набирає все більше популярності.

"Елітний грабіж який кришувався вищими ешелонами керівництва поліції. Чому і оперативно спрацював КОРД, і примчав вирішувати питання. А співробітники держохорони не пішли на компроміс і отримали розстріл", - впевнений Олег Жданов.

Розслідуванням трагедії займається Генпрокуратура під особистим контролем Юрія Луценка. Також за ходом розслідування стежить сам президент. Про це Порошенко заявив на екстреному брифінгу з силовиками з різних відомств ще вчора. А ось головного поліцейського країни там, до речі, не було. Арсен Аваков в цей же день полетів до Канади.