Україна
9 грудня 2016
Україні та Росії не вдалося домовитися про постачання газу
Коболєв: домовитися з "Газпромом" не вдалося, газ купувати не будемо.
news-image

Домовленостей про укладення додаткової угоди до контракту між "Нафтогазом України" і "Газпромом" на тристоронніх переговорах за участю Єврокомісії досягти не вдалося.

Про це заявив журналістам глава української компанії Андрій Коболєв, передає «Є!», посилаючись на "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні, на жаль, угоди досягти не вдалося. Сподіваємося, що це можна буде зробити в майбутньому, але сьогодні ми не змогли підписати додаткові угоди. Без нього покупка російського газу відповідно до контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" неможлива", - заявив він.

Нагадаємо, ціна газу за контрактом між російським "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" на сьогодні становить 178-183 дол. за 1 тис. куб. м, а з першого кварталу 2017 року на рівні 200-210 дол. за 1 тис. куб. м.

Раніше, російські ЗМІ повідомляли, що Москва планує вимагати відповідних поступок, наприклад відмову Києва від антимонопольного штрафу в розмірі 6,4 млрд дол., накладеного на "Газпром".

Як відомо, у Стокгольмі закінчилися слухання за позовом  НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому" щодо контракту на закупівлю газу.

"Нафтогаз" очікує, що Стокгольмський арбітраж винесе рішення в спорі з "Газпромом" за контрактом купівлі/продажу газу до кінця 1-го кварталу 2017 року, а за контрактом про умови транзиту газу через Україну - до кінця 1-го півріччя 2017 року.

"Нафтогаз" у рамках розгляду Стокгольмським арбітражем 2 позовів - за контрактом купівлі/продажу газу й контракту про умови його транзиту - заявив вимоги по компенсації компанією "Газпром" сумарно більш ніж 26,6 млрд доларів, у той час як сумарні вимоги російської компанії становлять 38,7 млрд доларів.