Війна
9 грудня 2016
Скандал в АТО: бойовому офіцерові публічно запропонували «нах** застрелитися»
Якщо Ви не справляєтеся із військовою дисципліною то візьміть пістолет йдіть нах*** і застрельтеся
news-image

Скандальний інцидент стався у зоні АТО в розташуванні 54-ї окремої механізованої бригади під час приїзду командування ОК "Схiд". Заступник керівника оперативно-тактичного угруповання "Донецьк" полковник Лакша публічно запропонував офіцеру 54-ї бригади капітану Прокопчуку "взяти пістолет і нах*** застрелитися", передає «Є!», посилаючись на Facebook волонтера Юрія Мисягіна.

Скандал набув широкого резонансу завдяки соцмережам.

"Я 2,5 роки допомагаю нашій новій армії. Я ніколи не чув, щоб подібні речі відбувалися. Військові, які в армії по 10-20 років, ніколи не могли собі уявити, що почують подібне низьке відношення офіцера до бойового і шановному офіцера", - пише у своєму Facebook волонтер Юрій Мисягін.

За інформацією Мисягіна, у 54-й бригаді проводилася "нарада", на якій були присутні більше 20 осіб - всі управління бригади, бойові командири батальйонів, дивізіонів, рот і батарей. Розмова йшла про те, що військові з чимось як завжди не справляються і кульгає дисципліна. Черга дійшла до командира групи інженерного забезпечення капітана Прокопчука.

"Для підняття військової дисципліни потрібні офіцери і сержанти, які відповідно до статуту, відповідають за військову дисципліну від командира відділення до командира роти, включаючи командира взводу. Саме їх зараз дуже сильно не вистачає. Оскільки я особисто перебуваю на передній лінії оборони і забезпечую підрозділи інженерних обладнанням, фортифікаційними спорудами і мирно-вибуховим забезпеченням... Я займаюся розмінуванням посівних полів аграріїв України. Надаю всесильну допомогу місцевому населенню у розмінуванні даних ділянок місцевості, для виявлення вибухових речовин".Капітан підвівся і відповів:

На що один із гостей полковник Лакша, у присутності понад 20 осіб, зокрема молодших офіцерів заявив:

"Якщо Ви не справляєтеся із військовою дисципліною то візьміть пістолет йдіть нах*** і застрельтеся".

Після цих слів капітан Прокопчук встав і вийшов.

Як наголосив Мисягін, полковник принизив і образив бойового офіцера, якого поважають і люблять у всій 54-й бригаді.

"Полковнику Лакша, я вам розповім малу частину того, через що вся 54-а бригада, пишається і любить капітана Прокопчука. Саме він ПЕРШИМ придумав шкалу кутів підвищення для точної стрільби з РПГ-7, яка кріпиться між прицілом і самим гранатометом, а волонтери потім її доопрацювали і поставляють зараз у зону АТО. Начальник генерального штабу бачив як військові тестували на полігоні під Києвом цю шкалу. Саме він розробив всі електронні ростові мішені, які 54-а бригада використовує для своїх тренувань на своєму полігоні. Саме він виготовив спеціальні кішки, які можна відстрілювати з АК на великій відстані, для зняття розтяжок противника... Він і його команда військових зараз будують і зміцнюють бліндажі на передовій", - перерахував волонтер.
"Полковнику Лакша, ви образили не тільки офіцера молодшого вас за рангом, але і всю бойову 54-у бригаду. Я вам дам одну пораду. Якщо ви вважаєте себе офіцером, у чому я вагаюся, то їдьте у 54-у бригаду і у присутності всіх офіцерів просіть пробачення за ваші низькі слова... Раджу в наступний раз, коли ви будете комусь говорити подібні речі, показати особистим прикладом як треба взяти пістолет, піти нах*** і застрелитися", - наголосив Мисягін.

Своє обурення з приводу інциденту також висловив журналіст Юрій Бутусов.

"У 21-му столітті полковник оперативного командування не вміє проводити наради з офіцерами на передовій, щоб не послати когось" нах *** ". Ну дикість ж. Не всі готові таке хамство залишати безкарним", - пише Бутусов в Facebook .

"Образили офіцера публічно, під час наради з перевірки боєготовності бригади, у відповідь на його абсолютно розумне зауваження, що для підтримки дисципліни необхідно підняти укомплектованість сержантським і офіцерським складом, - а більше половини таких посад не заповнено ... Якщо по розуму - то треба провести офіцерське збори, полковник Лакша повинен вибачитися перед капітаном публічно, потиснути руку ", - підкреслив журналіст.

Користувачі соцмереж активно обговорюють інцидент.