Політика
13 грудня 2016
Трамп вирішив призначити держсекретарем пропутінського кандидата
За даними The Wall Street Journal, Тіллерсон має найближчі зв'язки з Путіним серед усіх можливих претендентів на цю посаду.
news-image

Обраний президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп, інавгурація якого запланована на 20 січня 2017 року, обрав на зайняття посади секретаря Державного департаменту кандидатуру головного виконавчого директора нафтової корпорації Exxon Mobil Рекса Тіллерсона, який підтримує скасування санкцій проти Російської Федерації та має тісні зв'язки з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це повідомляє телеканал CBS News з посиланням на перехідну команду Трампа, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Відповідне повідомлення було оголошене у вівторок вранці.

Процес його затвердження у Сенаті може виявитися доволі складним, тому що деякі провідні американські законотворці вже висловлюють занепокоєння стосовно відносин Тіллерсона з Путіним, а також у зв'язку з повідомленнями, що, як вважають розвідувальні служби США, Москва працювала не тільки над втручанням в американські вибори, але активно впливала на результат виборів на користь Трампа.

Обраний президент, своєю чергою, відкинув такі висновки, назвавши їх "безглуздими."

Як повідомлялося, за даними The Wall Street Journal, Тіллерсон мав найближчі зв'язки з Путіним серед усіх можливих претендентів на посаду держсекретаря. У 2011 році керівник нафтової корпорації вів переговори стосовно угоди про партнерство в енергетичній галузі з Росією. Як говорив Путін, ця угода могла би у підсумку оцінюватися у 500 млрд доларів. Кремль також нагородив Тіллерсона Орденом дружби.

Як зазначало видання, наявні відносини Тіллерсона з Путіним доповнюватимуть намір Трампа покращити відносини між США та Росією. Деякі республіканці наполегливо закликали Трампа бути обережним щодо тісної співпраці з Росією, попереджаючи, що РФ намагається розширити свій вплив у спосіб, що суперечить інтересам США стосовно таких країн, як Україна та Сирія.

Раніше Тіллерсон виступав проти санкцій щодо Росії. Корпорація Exxon Mobil має величезну глобальну присутність, і це може призвести до небезпечного конфлікту інтересів, якщо Трамп призначить Тіллерсона секретарем Держдепартаменту. Компанія здійснює розвідувальні роботи з пошуку нафти і газу на шести континентах у понад 50 країнах.

Читайте також: Українські науковці знайшли великі запаси газу
Читайте також: «В очі дивіться!» - Гройсман несподівано завітав в аптеку Чернівців, щоб дізнатися ціни на ліки (відео)
Читайте також: Російський блогер на українському кордоні попросив статус біженця