Чому в Україні курс долара злітає все вище
Загострення політичної і соціальної ситуації в Україні.
news-image

Курс долара в Україні підвищують останні дні через декілька факторів, у тому числі, зміцнення американської валюти по всьому світу і подорожчання нафти, передає «Є!», посилаючись на «Сегодня.иа».

Крім того, послаблюють валюту і внутрішні причини – загострення політичної і соціальної ситуації в Україні. Таку думку висловив старший аналітик ГК ForexClub Андрій Шевчишин.

«Американська валюта після президентських виборів у США зміцнилася проти світових валют більш ніж на 3%. Фактично, валюти країн імпортерів української продукції ослабли, особливо євро. Також вже завтра Центробанк США з більш ніж 90% ймовірністю оголосить рішення щодо підвищення облікової ставки, і якщо подальші кроки будуть досить агресивними, долар збереже позитивну динаміку. Девальвація світових валют, при незмінності курсу гривні, буде обмежувати купівельну спроможність країн імпортерів і послаблювати український експорт», – пояснює аналітик.

В цілому, за підсумками року очікується курс діапазон 26,5 – 27,5 грн за долар.

Також, за словами експерта, негативно на гривню вплинуло зростання цін на нафту і перспектива підвищення цін критичного енергетичного імпорту, що буде посилювати відтік валюти. Нагадаємо, нафта дорожчає після досягнення домовленостей країн поза ОПЕК і картелю знизити видобуток чорного золота.

Внутрішніми факторами дестабілізації валютного ринку виступають соціальні і політичні ризики, вважає експерт.

ЩО ДОПОМОЖЕ ГРИВНІ.

«Фактором, що підтримує курс, виступає відновлення цін на ринках агропродукції. З початку місяця пшениця і кукурудза дорожчають, зростають ціни інших с/г продуктів, позитивну динаміку демонструє залізорудна сировина. Це – зона підтримки валютного ринку», – зазначає Шевчишин.

Також,напередодні новорічних і різдвяних свят населення переважно здає валюту, що знижує загальний попит. Крім того, на тлі невизначеностей Набцанк балансує ринок продажем валюти з резервів або купівлею надлишкової пропозиції, нагадує Шевчишин.

«Вважаємо, що в зоні 26,3 гривень регулятору буде простіше підтримувати баланс ринку при менших витратах резервів. В цілому, за підсумками року очікуємо курс діапазон 26,5 – 27,5 грн за долар», – резюмує експерт.

Нагадаємо, сьогодні, 13 грудня, офіційний курс долара в Україні піднявся вище за психологічну позначку в 26 грн.

Так, НБУ встановив слежующие курси основних іноземних валют до гривні:

1 долар США – 26,17 грн;

1 євро – 27,73 грн;

10 російських рублів – 4,24 грн.