Суспільство
15 грудня 2016
Комаровський зазначає про грип: «Щепитися не пізно ніколи!»
Профілактика ГРВІ і грипу.
news-image

Доктор Євген Комаровський склав інструкцію, в якій описав профілактику ГРВІ і грипу, а також ефективні методи лікування для сезону 2016/2017 рр.

Інформує «Є!», з посиланням на vesti-ukr.com.

За словами доктора, важливо пам'ятати, що "тактика ваших дій абсолютно не залежить від того, як називається вірус". "Грип сезонний, свинячий, слонячий, пандемічний, взагалі не грип - це не важливо. Важливо лише те, що: Це вірус. Цей вірус передається повітряно-крапельним шляхом. 

Цей вірус вражає органи дихання", - написав доктор на своїй сторінці в " Фейсбуці ".

Він уточнив, що дані пункти достатні для того, щоб сформулювати правила профілактики та лікування.

Профілактика

Якщо ви (ваша дитина) зустрінетеся з вірусом, а у вас немає в крові захисних антитіл, ви захворієте. Антитіла з'являться в одному з двох випадків: або ви перехворієте, або ви робитимете щеплення. Прищепивши, ви захистите себе не від вірусів взагалі, а тільки від вірусу грипу.

Якщо маєте матеріальну можливість зробити щеплення від грипу і змогли дістати вакцину - зробіть! Будь ласка, щепіться! Наявні вакцини захищають від усіх варіантів вірусу грипу, актуальних саме в цьому році. Вакцина зроблена саме в цьому році, вакцини щороку різні. Це бабусі на лавці не знають, який вірус грипу буде в цьому році. А медична наука знає. Якщо ви молодий і здоровий і впевнені, що грип вам не страшний і щеплення не потрібна, так знайте, що саме такі молоді і здорові заражають дітей, людей похилого віку та інших не надто здорових, які потім від грипу помирають.

Щепитися не пізно ніколи! Якщо ви проїхали півдороги непристебнутим, так це ж не привід не пристібатися взагалі.
Щепитися бажано всім, але життєво важливо і в першу чергу треба прищепити: дітей у віці від 6 місяців до 2 років, дорослих старше 65 років, людей з хронічними хворобами (астма, діабет, ішемічна хвороба, хвороби нирок, наслідки інсульту і т.д .), всіх з імунодефіцитом, всіх вагітних на будь-якому терміні, всіх мешканців будинків престарілих.

2. Ніяких ліків і «народних засобів» з доведеною профілактичною ефективністю не існує. Тобто Тобто ніяка цибуля, ніякий часник, ніяка горілка і ніякі пігулки, які ковтаєте ви або запихаєте в дитину, не здатні захистити ні від якого-небудь респіраторного вірусу взагалі, ні від вірусу грипу зокрема. Все, за чим ви вбиваєтеся в аптеках, усі ці нібито противірусні засоби, препарати інтерферону і нібито стимулятори інтерфероноутворення, стимулятори імунітету і страшенно корисні вітаміни - все це ліки з недоведеною ефективністю, ліки, що задовольняють нашу головну ментальну потребу «треба щось робити» . Основна користь всіх цих ліків - психотерапія. Ви вірите, вам допомагає - я радий за вас, тільки не треба штурмувати аптеки - воно того не варто.

3. Джерело вірусу - людина і лише людина. Чим менше людей, тим менше шансів захворіти. Пройтися зупинку пішки, не піти зайвий раз до супермаркету - мудро!

4. Маска. Корисна штука, але не панацея. Бажано бачити її на хворому, якщо поряд здорові: вірус вона не затримає, але зупинить крапельки слини, особливо багаті на вірус. Здоровому не потрібна.

5. Руки хворого - джерело вірусу не менш значуще, ніж рот і ніс. Хворий торкається обличчя, вірус потрапляє на руки, хворий хапає все навколо, ви торкаєтеся цього всього рукою, - здрастуй, ГРВІ. Не чіпайте своє обличчя. Мийте руки, часто, багато, постійно носіть із собою вологі дезинфікуючі гігієнічні серветки, мийте, тріть, не лінуйтеся! Вчіться самі і вчіть дітей, якщо вже немає хустки, кашляти-чхати не в долоньку, а в лікоть. Начальники! Офіційним наказом введіть у ввірених вам колективах заборону на рукостискання. Користуйтеся кредитними картками. Паперові гроші - джерело поширення вірусів.

6. Повітря !!! Вірусні частинки годинами зберігають свою активність в сухому теплому і нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються в повітрі прохолодному, вологому і рухомому. Гуляти можна скільки завгодно. Підчепити вірус під час прогулянки практично нереально. У цьому аспекті, якщо вже ви вийшли погуляти, так не треба показового ходіння в масці по вулицях. Вже краще нормально подихайте свіжим повітрям.

Оптимальні параметри повітря в приміщенні - температура близько 20 ° С, вологість 50-70%. Обов'язкове часте й інтенсивне наскрізне провітрювання приміщень. Будь-яка система опалювання сушить повітря. Мийте підлогу. Включайте зволожувачі повітря. Наполегливо вимагайте зволоження повітря і провітрювання приміщень у дитячих колективах. Краще тепліше одягніться, але не включайте додатково обігрівачі.

7. Стан слизових оболонок !!! У верхніх дихальних шляхах постійно утворюється слиз. Слиз забезпечує функціонування т.зв. місцевого імунітету - захисту слизових оболонок. Якщо слиз і слизові оболонки пересихають - робота місцевого імунітету порушується, віруси, відповідно, з легкістю долають захисний бар'єр ослабленого місцевого імунітету, і людина захворює при контакті з вірусом з багато разів більшою мірою вірогідності. Головний ворог місцевого імунітету - сухе повітря, а також ліки, здатні висушувати слизові оболонки. Оскільки ви не знаєте, які це ліки (а це деякі протиалергічні і майже всі т.зв. «комбіновані протизастудні засоби»), так краще не експериментувати в принципі. Зволожуйте слизові оболонки! Елементарно: 1 чайна ложка звичайної кухонної солі на 1 літр кип'яченої води. Заливаєте в будь-який флакон-пшикалку (наприклад, з-під судинозвужувальних крапель) і регулярно пшикаєте в ніс (чим сухіше, чим більше народу навколо - тим частіше, хоч кожні 10 хвилин).

Для тієї ж мети можна купити в аптеці фізіологічний розчин або готові сольові розчини для введення в носові ходи: «Салін», «Аква маріс», «Хьюмер», «Фізіомер», «Аквалор», «Долфін», «Мореназал», « Маример »,« Носоль »і т.д.
Головне - не жалійте! Капає, пшикайте, особливо тоді, коли з дому (з сухого приміщення) ви йдете туди, де багато людей, особливо якщо ви сидите в коридорі поліклініки. Вищезазначеним сольовим розчином також регулярно полощіть рот.

8. Пам'ятайте, що ймовірність ГРВІ зменшують повноцінне харчування, можливість виспатися, активний спосіб життя, любов, доброзичливість, посмішка і гарний настрій. Не дивіться телевізор!

Відносно профілактики це все.

Лікування
Тільки два препарати схвалені для лікування грипу у дітей і дорослих в сезоні 2016-2017. Озельтамівір ( "Таміфлю") і занамівір ( «Реленца»). Ще один препарат рекомендований лише для дорослих - перамівір ( «Рапіваб»).

Все інше не працює, неефективно, не допомагає, не повинно застосовуватися.

Протигрипозні препарати реально руйнують вірус, блокуючи білок нейрамінідазу (ту саму N в назві H1N1). Їх не їдять усі підряд при будь-якому чихе. Це і недешево, і побічних явищ багато, та й сенсу не має. Озельтамівір (найчастіше використовується саме він) застосовують тоді, коли хвороба протікає важко (ознаки важкої ГРВІ лікарі знають) або коли навіть легко захворює людина з групи ризику - люди похилого віку, астматики, діабетики (хто відноситься до груп ризику, лікарі теж знають). Суть: якщо показаний озельтамівір, то показано як мінімум спостереження лікаря і, як правило, госпіталізація.

Ефективність при ГРВІ і грипі інших противірусних засобів вельми сумнівна (це саме дипломатичне з доступних визначень).

Ще раз: не намагайтеся, наслухавшись реклами і шарлатанів від медицини, «вбивати віруси» будь-якими препаратами в порядку самолікування. Не допоможе! Марна трата часу, сил, коштів.

Лікування ГРВІ взагалі і грипу зокрема - це не ковтання пігулок! Це створення таких умов, щоб організм легко з вірусом впорався.

Правила лікування
1. Тепло одягнутися, але в кімнаті прохолодно і волого. Температура 18-20 ° С (краще 16, ніж 22), вологість 50-70% (краще 80, ніж 30). Мити підлоги, зволожувати, провітрювати, включати зволожувачі та мийки повітря.

2.Категоріческі не змушувати є себе і не запихати їжу в дитини. Якщо просить (якщо хочеться) - легке, вуглеводне, рідке.

3. Пити (поїти). Пити (поїти). Пити (поїти) !!!
Температура рідини дорівнює температурі тіла. Пити багато. Компоти, морси, чай (в чай ​​дрібно порізати яблучко), відвари родзинок, кураги. Якщо дитя капризує - це буду, а це ні - хай п`є що завгодно, аби пило. Ідеально для пиття - готові розчини для пероральної регідратації. Продаються в аптеках і повинні бути в будь-який домашній аптечці: «Регідрон», «Ре-сіль», «Хумана електроліт», «Гастроліт», «Нормогідрон» і т.д. Купуйте, розводьте за інструкцією, пийте.
Ви п'єте достатньо, якщо сечовипускання відбувається раз в три години. Якщо більше 6 годин немає сечі - дефіцит рідини критичний. Бо не можете пити - терміново до лікаря.

4. У ніс часто капає-пшикайте сольові розчини.

5. Всі «відволікаючі процедури» (банки, гірчичники, розмазування по тілу жиру нещасних тварин - кіз, борсуків і т.д.) - класичний совковий садизм і знову-таки психотерапія ( «треба щось робити»). Парити дітям ноги (доливаючи окріп в тазик), робити парові інгаляції над чайником або каструлькою, розтирати дітей спиртовмісних рідинами - божевільний батьківський бандитизм.

6. Якщо надумали боротися з високою температурою - оптимально парацетамол або ібупрофен. Дітям категорично не можна аспірин (дитина + вірус + аспірин - ризик смертельно небезпечного ускладнення з боку печінки)!
Головна біда в тому, що тепло вдягти, зволожити, провітрити, не пхати їжу і напої - це по-нашому називається «не лікувати», а «лікувати» - це послати тата в аптеку ...

7. При ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) ніякі відхаркувальні засоби не потрібні - вони тільки підсилять кашель. Ураження нижніх дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії) взагалі не має ніякого відношення до самолікування. Ліки, які пригнічують кашель (в інструкції написано «протикашльову дію»), - не можна категорично »!!!
Ще раз: все «Сиропчик від кашлю» дітям до 2 років протипоказані, до 6 років не рекомендуються, після 6 років не потрібні, оскільки їх ефективність в порівнянні з великою кількістю гарячих напоїв не доведена.

8. Протиалергічні засоби не мають до лікування ГРВІ ніякого відношення.

9. Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а збільшують ризик ускладнень.

10. Всі інтерферони для місцевого застосування і для ковтання всередину - ліки з недоведеною ефективністю або «ліки» з доведеною неефективністю.

11. Гомеопатія - це не лікування травами, а лікування зарядженою водою. Чи безпечно. Психотерапія (треба щось робити).

Коли потрібен лікар - завжди, але це нереально. Тому назвемо ситуації, коли лікар потрібний обов`язково:

- Відсутність поліпшень на четвертий день хвороби;
- Підвищена температура тіла на сьомий день хвороби;
- Погіршення після поліпшення;
- Виражена тяжкість стану при помірних симптомах ГРВІ;
- Поява ізольовано або в поєднанні: блідості шкіри; спраги, задишки, інтенсивного болю, гнійних виділень;
- Посилення кашлю, зниження його продуктивності; глибокий вдих призводить до нападу кашлю;
- При підвищенні температури тіла не допомагають, практично не допомагають або дуже ненадовго допомагають парацетамол та ібупрофен.

ЛІКАР ПОТРІБЕН ОБОВ'ЯЗКОВО І ТЕРМІНОВО, якщо спостерігається:

- втрата свідомості;
- Судоми;
- Ознаки дихальної недостатності (утруднене дихання, задишка, відчуття нестачі повітря);
- Інтенсивний біль гд

Читайте також: Чому «кинули» Грецію?