Україна
20 грудня 2016
Що тепер буде з клієнтами «Приватбанку»
Несподівано стрімкий розвиток процесу націоналізації «Приватбанку» породжує чимало питань щодо подальшого функціонування установи.
news-image

 Негайне введення державою капіталовкладень обсягом у 150 мільярдів гривень через випуск облігацій внутрішньої держпозики дозволить стабілізувати фінансову ситуацію та режим роботи банку. Згідно з даними ЗМІ, наразі можна з упевненістю відповісти на найголовніші для клієнтів «Приватбанку» питання, передає «Є!», посилаючись на 7dniv.info.  

Операції по рахунках  

Розрахунки в банку проводитимуться безперебійно. Єдиний виняток – розрахунки юридичних осіб, які будуть зупинені на один день – 19 січня.

 Безперебійність у роботі банку  

Найближчим часом влада намагатиметься забезпечити стабільну роботу «Приватбанку». НБУ вже пообіцяв надати всю необхідну допомогу для підтримки ліквідності. Проте у випадку настання паніки та масової ліквідації рахунків, можливо, будуть уведені обмеження для банківських операцій (у тому числі й для фізичних осіб).  

Приватність системи «Приват24»  

Ще до рішення про націоналізацію «Приватбанку» країною ширилося чимало чуток, що після її проведення «Приват24» опиниться під контролем державних органів. Наразі в НБУ заперечують можливість такого сценарію, стверджуючи, що це суперечить чинному законодавству. Відзначимо також, що і раніше держоргани при бажанні могли відслідковувати всі платежі всередині будь-якого банку України.  

Майбутнє «Приватбанку»  

Наразі Міністерство фінансів заявляє, що перехід управління банком до держави – явище тимчасове; після стабілізації установи вона має бути заново приватизована. Проте експерти відзначають, що при поточному занепаді банківської справи, яка в Україні давно перестала бути вигідним бізнесом, та при спричиненому панікою клієнтів відтоком коштів повірити в успішність реалізації такого проекту доволі складно.  

Більш імовірним видається сценарій, за яким новий менеджмент зосередиться на поділі активів банку (точніше ліквідної частини кредитного портфеля) між іншими банками. І тоді через деякий час «Приватбанк» або перейде до розряду дрібних установ, або ж буде ліквідований.  

Валютний курс та інфляція  

Скоріше за все значна частина банківської емісії (150 мільярдів гривень) вже в найближчий час потрапить на  ринок. Адже через паніку та недовіру до заяв влади вкладники «Приватбанку», імовірно, переводитимуть свої рахунки та забиратимуть депозити. Тож якщо держава виконає свою обіцянку і забезпечить безперебійні платежі в банку, то вже найближчим часом мільярди гривень будуть виведені, обміняні на долари або витрачені на різні товари, що спричинить зростання цін на споживчому ринку.  

Відповідно, це позначиться і на курсі валют. Сьогодні експерти прогнозують падіння гривні в межах 27-30 одиниць за 1 долар США, оскільки падіння курсу нижче 30 гривень навряд чи буде допущено НБУ. Якщо ж така загроза і виникне, то є ризик блокування зняття коштів в «Приватбанку» та встановлення обмежень по операціях в інших банках.  

Майбутнє банківської системи України  

У випадку паніки вкладників, масових вилучень коштів і, як наслідок, появи нових обмежень від НБУ, вся банківська система може зазнати істотних збитків. Люди будуть ще менше довіряти банкам, різко посилиться відтік депозитів. Проте якщо процес пройде плавно, то банківська система від цього навіть у чомусь виграє, адже у банків-конкурентів з’явиться можливість поборотися за величезну клієнтську базу і кредитний портфель «Приватбанку».