Світ
28 грудня 2016
Імператор Японії востаннє звернеться з новорічним зверненням до жителів країни
Монарх 23 грудня відзначив свій 83-й день народження.
news-image

Імператор Японії Акіхіто 1 січня 2017 року востаннє звернеться до нації зі своїм новорічним зверненням. Як розповів заступник керівника Управління імператорського двору Ясухико Нисимура, з наступного року царську особу вирішено звільнити від цього обов'язку, передає «Є!»

Управління завжди уважно стежить за тим, які офіційні обов'язки повинен виконувати імператор в його віці, - заявив Нисимура на прес-конференції.


Акіхіто з моменту сходження на престол в 1989 році щорічно звертався до нації з новорічним посланням. Тепер вирішено зняти з нього цей обов'язок, щоб трохи розвантажити монарха, який 23 грудня відзначив свій 83-й день народження. Однак інші новорічні церемоніали він як і раніше буде виконувати. Так, він продовжить виходити 2 січня на захищений куленепробивним склом балкон палацу, перед яким збираються десятки тисяч японців, щоб привітати з Новим роком свого імператора.

На початку серпня імператор Японії Акіхіто виступив з відеозверненням до нації, розповівши про свої побоювання з приводу виконання обов'язків в якості "символу держави" у зв'язку з похилим віком. Монарх дав зрозуміти, що готовий до можливої ​​передачі престолу своєму синові, кронпринцові Нарухіто. При цьому імператор безпосередньо не торкнувся цієї теми, слово "зречення" в його промові не прозвучало.

Після звернення Акіхіто при уряді Японії була створена спеціальна експертна рада, яка розглядає можливість його зречення. Експерти, зокрема, повинні вирішити питання про статус і титулі монарха після зречення, про його матеріальне забезпечення. Передбачається, що розгляд відповідного документа почнеться вже в наступному році, а добровільне зречення імператора Акіхіто від престолу може статися в 2018 році. Нинішнє законодавство визначає порядок успадкування престолу тільки після смерті попереднього монарха, а при його житті такі процедури поки ніяк не регламентуються.

Згідно з даними соціальних опитувань, близько 90% японців готові підтримати рішення імператора відректися від престолу на користь сина. У той же час уряд Японії не хоче, щоб зречення від престолу створювало прецедент і ставало правилом. У колишні століття японські монархи нерідко йшли на спокій за життя, останній раз це відбулося в 1817 році.

Читайте також: «Люблю дивитися, як у людей очі закочуються» - у Луганську раптово помер черговий «міністр ЛНР»
Читайте також: Курс валют на 28 грудня