Політика
29 грудня 2016
Великобританія може висунути Девіда Кемерона на пост нового генсека НАТО
Прихильники екс-прем'єра вже натякнули на його готовність до обговорення цієї ідеї.
news-image

Великобританія може висунути кандидатуру колишнього прем'єр-міністра Девіда Кемерона на пост нового генерального секретаря НАТО. Про це повідомила британська газета Daily Mail, передає «Є!»

Незабаром після референдуму про членство Великобританії у ЄС, нагадує видання, міністр оборони країни Майкл Феллон заявив, що після Brexit Лондон буде грати ще більш активну роль в діяльності НАТО.

Прихильники Кемерона в уряді вважають, що Лондон тільки виграє від повернення екс-прем'єра в велику політику. Вони дали зрозуміти, що Кемерон, який зараз заробляє по £ 2 тис. (€ 2 352) за одну хвилину своїх лекцій, готовий до обговорення питання про висунення на один з провідних світових постів. У зв'язку з цим газета зазначає, що річна зарплата генсека НАТО, що не обкладається податками становить € 260 624.

Як вважають експерти, щоб мати шанси на перемогу, кандидату в генсеки слід вже зараз починати озвучувати свою позицію щодо найбільш важливих проблем безпеки на найбільших світових майданчиках, таких як Мюнхенська конференція з безпеки і Давоський форум.

Девід Кемерон був прем'єр-міністром Великобританії протягом 6 років (2010-2016) і 11 років стояв на чолі нині правлячої консервативної партії (2005-2016). Як активний прихильник євроінтеграції країни, він прийняв рішення покинути обидві посади після того, як більшість британських виборців, всупереч його доводам, проголосувало на червневому референдумі на підтримку Brexit.

За час існування НАТО посаду генсека альянсу поки займали троє британців - Гастінгс Ісмей (1952-57), Пітер Каррінгтон (1984-88) і Джордж Робертсон (1999-2003). Термін повноважень нинішнього генсека, екс-прем'єра Норвегії Йенса Столтенберга, закінчується в 2018 році. При бажанні країни - члени НАТО можуть продовжити цей термін ще на один рік, але в 2019 році пост в будь-якому випадку виявиться вакантним.

Читайте також: «Я зрозумів, що квартиру в Донецьку мені не дадуть» - бойовик «ДНР» здався СБУ (відео)
Читайте також: У Києві почастішали випадки розбиття ртутних термометрів. Рятувальники нагадують, що треба робити
Читайте також: В Одесі заступник декана вишу вимагала гроші від студентів за «успішну» сесію