Політика
30 грудня 2016
Обама: Під нові санкції проти РФ потрапили ГРУ і ФСБ
Як зазначив президент США, нові обмеження є відповіддю на спроби РФ втрутитися у вибори і переслідування американських дипломатів.
news-image

Введені США нові санкції відносно Росії є адекватною відповіддю на російські кібератаки на виборчу кампанію в Штатах і переслідування владою РФ американських офіційних осіб. Про це йдеться в заяві президента США Барака Обами, опублікованому на сайті Білого дому, передає «Є!» із посиланням на Liga.net.

Ці дії слідують за неодноразовими приватними і публічними попередженнями уряду РФ з нашого боку і є необхідною та адекватною відповіддю на спроби завдати шкоди інтересам США в порушення встановлених міжнародних норм поведінки, - йдеться в заяві.

Обама нагадав, що в жовтні 2016 року його адміністрація оприлюднила інформацію про навмисне втручання Кремля у виборчу кампанію в США. Також за останній рік американські дипломати в Москві зазнали переслідувань з боку російських спецслужб і поліції.

Я вже видав указ, що надає додаткові повноваження для реагування на певні дії в кіберпросторі, спрямовані на перешкоджання або підрив наші виборчих процесів та інститутів або наших союзників і партнерів. Володіючи цими новими повноваженнями, я ввів санкції проти дев'яти юридичних і фізичних осіб - ГРУ, ФСБ, чотирьох співробітників ГРУ і трьох компаній, що надають матеріальну підтримку кібероперацій ГРУ, - заявив президент США.

Також Обама повідомив про введення Міністерством фінансів санкцій проти двох громадян РФ за використання кіберзасобів для крадіжки грошових коштів та персональної інформації.

Крім того, Держдепартамент США закриває два російських комплекси в Меріленді і Нью-Йорку, використовувані РФ для розвідувальних цілей, і оголошує персонами нон грата 35 російських розвідників.

Ці дії - не вся наша відповідь на агресивні дії Росії. Ми будемо продовжувати приймати різні заходи в той час і в тому місці, коли й де вважатимемо за потрібне, деякі з них не будуть оприлюднені. Крім залучення РФ до відповідальності за її дії, США й їх друзі та союзники в усьому світі повинні працювати разом, щоб протистояти спробам РФ підірвати усталені міжнародні норми поведінки та перешкоджати демократичному управлінню, - заявив Обама.

Президент додав, що в найближчі дні його адміністрація надасть Конгресу звіт про спроби втручання Росії в президентські вибори в Штатах.

29 грудня 2016 року США вислали 35 російських дипломатів і закрили два російських диппредставництва в Нью-Йорку і Меріленді у відповідь на кампанію переслідування з боку Росії американських дипломатів в Москві.

Читайте також: У РФ вважають, що Обама принизив американський народ висилкою російських дипломатів
Читайте також: Видвореним російським дипломатам не вистачає квитків у літаках
Читайте також: «Ми не здамося без бою» - в «1+1» назвали бенефіціара