Політика
4 січня 2017
Подовжили режим надзвичайного стану у Туреччині
Дію запровадженого в Туреччині в липні 2016 року надзвичайного стану подовжили ще на три місяці. В уряді заявили, що надзвичайний стан триватиме "стільки, скільки треба".
news-image

Турецький парламент подовжив дію надзвичайного стану на три місяці, до 19 квітня 2017 року. Відповідне голосування за внесену пропозицію уряду відбулося в парламенті Туреччини пізно увечері в вівторок, 3 січня, передає «Є!», посилаючись на dw.com.

Режим надзвичайного стану спливав 19 січня 2017 року. За подовження його дії виступили насамперед правляча Партія справедливості та розвитку та невеличка опозиційна Партія націоналістичного руху.

Дві інші опозиційні політичні сили - Народно-республіканська партія та курдська Партія демократії народів були проти цього. Під час дебатів віце-прем'єр-міністр країни Нуман Куртулмуш вказав на тривалу небезпеку скоєння терактів. Він також додав, що цей режим триватиме "стільки, скільки потрібно".

Зміни до конституції

З наступного тижня парламент має розглядати заплановану конституційну реформу щодо запровадження президентської форми правління, повідомляє агентство dpa. Якщо за реформу проголосує мінімум 330 з 550 парламентаріїв, як того бажає уряд, то можливо, що весною відбудеться референдум. У разі втілення реформи повноваження нинішнього президента Реджепа Таїпа Ердогана значно розширяться, а повноваження парламенту обмежать. Раніше уряд заявляв, що перед проведенням такого референдуму режим надзвичайного стану скасують.

Нагадаємо, президент Ердоган запровадив надзвичайний стан одразу після невдалої спроби проведення державного перевороту 15 липня 2016 року. У жовтні минулого року його чинність подовжили ще на три місяці. Утім, парламент може в будь-яку мить скасувати його дію.

Як повідомлялося, останніми роками в Туреччині побільшало кривавих терактів, жертвами яких стали сотні людей. Останнім з них став напад у новорічну ніч на нічний клуб Reina в Стамбулі, внаслідок чого загинули 39 людей.