Війна
12 січня 2017
Більшість воїнів АТО загинули не під час бою
Стало відомо, від чого масово гинуть бійці.
news-image

У Міністерстві оборони України оприлюднили невтішну статистику - за 2016 рік небойові втрати українських військових склали 256 осіб, при тому, що на фронті в бойових зіткненнях загинуло 211 бійців ЗСУ, передає «Є!» із посиланням на Обозреватель.

Причина, яка вийшла на перше місце серед небойових втрат у ЗСУ за 2016 рік - це самогубства.

Зазначається, що в Міноборони за минулий рік нарахували 63 таких випадки. За статистикою, яку раніше озвучував головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, увсього з початку АТО загинуло майже 1300 бійців із причин, не пов'язаних безпосередньо з веденням бойових дій, із них самогубців - 259 осіб.

Самі військові стверджують, що на 100% довіряти цій статистиці не можна, адже не завжди, коли солдат себе вбиває, це пов'язано з планами звести рахунки з життям.

Зараз в країні важка економічна ситуація, і багато хто йде на службу, щоб заробити грошей. Але коли вони підписують контракт, люди не думають, що їх можуть відразу відправити в зону АТО, всі ж хочуть служити в тилу. А коли людина не дуже морально стійка потрапляє в зону бойових дій, у неї може виникнути паніка, і вона може прострелити собі щось, щоб більше не воювати, і буває що перестарається, - розповів ЗМІ демобілізований військовий Сергій.

Проте, випадки самогубств у ЗСУ дійсно відбуваються, і вони не поодинокі. Військовий психолог Андрій Козінчук пояснив, що історія кожного самогубства на фронті є унікальною, відповідно немає єдиного чинника, який змушував би солдатів зводити рахунки з життям.

У США щодня трапляється 20 суїцидів. Кожен день 20 ветеранів самі себе вбивають. Наше завдання - не допустити такого в Україні, - наголосив психолог.

За словами військового психолога, частину самогубств на фронті можливо попередити ще на етапі відбору бійців у військкоматах. Проте, психолог, представник громадської організації "Без броні" Тетяна Руденко додає, що навіть якщо на етапі медкомісії фахівці вказують на проблеми з психологічним здоров'ям призовника, до них не завжди прислухаються.

На друге місце антирейтингу небойових втрат в українській армії вийшли смерті солдатів від хвороб. З цієї причини, за даними Міноборони, у 2016 році померло 58 бійців. Але якщо брати весь час проведення АТО, то саме смерті воїнів від хвороб є найпоширенішою причиною небойових втрат у ЗСУ - понад 400 випадків. Такі дані наводив Анатолій Матіос. За словами головного військового прокурора України, ця цифра свідчить про те, що військкомати проводять неякісний відбір військовослужбовців і беруть на службу чоловіків, у яких є проблеми зі здоров'ям.

Третя за поширеністю причина небойових втрат в АТО - загибель в результаті необережного поводження зі зброєю - 39 смертей.

Проте самі військові стверджують, що це зовсім не причина, а наслідок іншої проблеми в армії - пияцтва. Хоча за офіційними даними, від отруєнь алкоголем і наркотиками в 2016 році в ЗСУ померло 10 осіб, за словами військових, за загибеллю в результаті нещасних випадків (29 осіб), вбивств (30 осіб), ДТП (18 осіб) стоїть саме алкоголь.

Читайте також: Фіналістку конкурсу «Міс Італія» облив кислотою колишній коханець
Читайте також: Турецькі депутати побилися під час дебатів про розширення повноважень Ердогана (відео)
Читайте також: Прощальний твіт Обами став найпопулярнішим за часи його президентства