Суспільство
17 січня 2017
Соцмережі в захваті від промови українського філолога про російськомовне населення
Професор виклав історію виникнення «мовної проблеми» в Україні.
news-image

Соцмережі в захваті від виступу директора Інституту української мови НАН України Павла Гриценка на засіданні Конституційного суду.

Відео цього виступу стрімко поширилося в Facebook і отримало сотні поширень і захоплених коментарів, повідомляє «Є!».

Професор Павло Гриценко виголосив промову 13 грудня 2016 року на засіданні Конституційного суду, на якому розглядалася справа щодо конституційності Закону України «Про засади державної мовної політики». Відео виступу було опубліковано 11 січня 2017 року на каналі «Свобода слова» в Youtube.

У своїй промові професор детально виклав історію виникнення «мовної проблеми» в Україні, яку він вважає штучно створеною.

Першим поняття «російськомовне населення» використовував міністр закордонних справ СРСР Андрій Козирєв в 1989 році. Ця назва виросла з надр КПРС і КДБ, які вже бачили, що Радянський Союз на межі розвалу і потрібно шукати зачіпки, щоб якось утримати його, - заявив Павло Гриценко в своєму виступі.

Далі він пояснив, на які два типи поділяється культурна, мовна та ментальна «російськість» в Україні:

Перший - це ті, хто приїхав в Україну 3-4 покоління назад, мають генетику, родовід і роками плекали свою російськість». «Таких серед так званих «російськомовних» набереться не більше 5-7%. Другий - це той, кому дорога радянська влада не дала можливості отримати освіту українською мовою, адже військова справа, технічні, медичні та інші спеціальності викладалися тільки російською. Це ті, кого влада примусила до манкуртизму - щоб вони відмовилися від своєї рідної мови, - сказав Павло Гриценко.