Суспільство
17 січня 2017
Ляшку пояснили, що таке синдром Дауна
Минулого тижня головний радикал в образливій формі висловився на адресу віце-прем'єра Іванни Климпуш-Цинцадзе
news-image

Народні депутати міжфракційних об'єднань "Єврооптимісти" та "Рівні можливості" не будуть голосувати за законопроекти авторства членів Радикальної партії, поки її лідер Олег Ляшко не вибачиться за свої образливі висловлювання. Спільну заяву щодо неприпустимості використання мови ненависті в публічній риториці народних депутатів зачитали з трибуни Верховної Ради на засіданні 17 січня, передає «Є!» із посиланням на УП.

Депутати нагадали, що минулого тижня лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко в неприпустимій образливій формі висловився на адресу віце-прем'єра Іванни Климпуш-Цинцадзе.

Він пов'язав її позицію щодо мораторію на ліс-кругляк з наступними епітетами "підсадна качка", "ставлениця олігарха", "урядовий даун", ­– сказав депутат Олексій Мушак, зазначивши, що це вже не перший прояв мови ненависті в політиці.
З приводу відносин з олігархами я би радив вам, Олег Валерійович, цю тему ніколи не піднімати, бо результати цієї дискусії будуть не на вашу користь, – додав він, нагадавши інтерв'ю, де Ляшко зізнавався, що використовував схему відносин з олігархами "ефір в обмін на прохідну частину в списку".

Мушак також пояснив Ляшку особливості генетичної аномалії під назвою синдром Дауна:

Вона припадає приблизно на одне з 700 немовлят. Не залежить ні від майнового стану батьків, ні від країни, ані від кліматичних умов. Ці люди не є інвалідами. Вони просто особливі… Їх називають діти Сонця, вони надзвичайно добрі.
Ми молоді політики, вважаємо, що публічна політика має бути відповідальною. Саме тому ми не будемо підтримувати законопроекти, серед авторів яких є ви або члени Радикальної партії, поки ви не вибачитесь, – наголосив у виступі народний депутат.

У свою чергу спікер Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що повністю підтримує позицію щодо неприпустимості використання мови ненависті в українському парламенті. Водночас висловив думку, що "наслідком має бути підвищення політичної культури, а не блокування законопроектів".

Сам Ляшко у репліці, яку йому надали згідно з регламентом, заявив, що Радикальна партія "стоятиме на своїх позиціях":

Важко назвати людей, які залишають українців без роботи і зарплати, людьми, які заслуговують на підтримку і повагу. Радикальна партія вважає, що ті, хто довів країну до ручки... це люди обмежені, слабоумні.

Виступ радикала супроводжувався викриками "Ганьба!"

Читайте також: Росія проти України: позов щодо стягнення «боргу Януковича» сьогодні розглядатиметься у Високому суді Англії
Читайте також: Бойовик повернувся в Україну та поскаржився, що жодного разу йому не виплатили зарплату в «ДНР»
Читайте також: Верховна Рада ввела електронні квитки у міському транспорті