Політика
19 січня 2017
Оприлюднено повний текст позову України проти Росії
Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй опублікував позов України проти Російської Федерації, поданий 16 січня.
news-image

Текст документу на 45 сторінках, передає «Є!», посилаючись на веб-сайт суду.

Україна подала позов до Міжнародного суду ООН стосовно притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму та дискримінації за час її незаконної агресії проти нашої держави. 

Згодом, Російське Міністерство закордонних справ відреагувало на подачу Україною позову проти РФ з Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

МЗС країни-окупанта запевняє, що Російська Федерація «завжди рішуче засуджувала будь-які прояви тероризму і активно бореться з ним», а також «щиро намагалася розібратися в суті претензій української сторони». 

Російське МЗС звинуватило наших дипломатів у небажанні підтримувати діалог. 

«Варто зазначити, що українська сторона під час консультацій оголосила «терористами» «ДНР» і «ЛНР» – учасників Мінського процесу, з якими сама Україна веде в його рамках переговори. Ми не розуміємо, як заяви про «тероризм» співвідносяться з Мінським процесом, в рамках якого сторони за сприяння міжнародних посередників намагаються знайти збалансоване рішення для мирного врегулювання конфлікту», - вказано у заяві МЗС Росії.
«Очевидно, основною, якщо не єдиною метою України спочатку було не врегулювання яких-небудь розбіжностей, а пошук приводу для звернення проти Російської Федерації в Міжнародний Суд», - підсумували у Лаврова, запевнивши, що звернення в Міжнародний Суд «переслідує лише одномоментні політичні інтереси».

Водночас, у РФ знову згадали про права «російського та російськомовного населення України». 

«Однак Україна ухилилася від предметного діалогу щодо цього», - наголосили дипломати.