2014 рік був одним з найгірших в історії "Газпрому" - аналітика
Видобуток газу групи "Газпром" в 2014 році ризикує стати найнижчим за всю історію корпорації
news-image

Агентство "Інтерфакс" підвело власні попередні результати роботи "Газпрому", пояснивши, чому цей рік можна вважати одим з найгірших для російського газового монополіста. Про це пише "Єдність".

Видобуток газу групи "Газпром" в 2014 році очікувано складе 443-445 млрд кубометрів, свідчать розрахунки "Інтерфаксу" на основі даних галузевої статистики. Цей показник є найнижчим за всю історію корпорації.

До теперішнього часу історичний мінімум був зафіксований в посткризовому 2009-му - 461,5 млрд кубометрів. У 2013 році монополія добула 487,4 млрд кубометрів. У XX столітті видобуток компанії був стабільно вище півтрильйона кубометрів.

Так, на 20 млрд кубометрів впали поставки російським споживачам, на 15 млрд куб. м - в далеке зарубіжжя, на 8 млрд куб. м - в Україну, на 3 млрд куб. м менше було закачано газу в ПСГ Росії після теплої зими.

Дата 3 вересня, пише "Інтерфакс", увійде в історію світової газової галузі як народження "Газового ОПЕК", коли у відповідь на запуск масштабного реверсу зі Словаччини в Україну "Газпром" знизив поставки в Європу до мінімальних контрактних значень.

Експорт російського газу в далеке зарубіжжя, як очікується, складе в 2014 році 147,3 млрд кубометрів після рекордних 162 млрд кубометрів в 2013 році. У грудні експорт впав на 29% - до 11,55 млрд кубометрів.

Таким чином, "Газпром" продовжує "карати" Європу за реверс газу на Україну, при цьому виплачуючи покупцям штрафи за недопоставку за номінаціями. Тим часом, реверс триває на максимально можливих рівнях. Оптимізують закупівлі і самі імпортери. Ціни на нафту обвалилися - скоро за ними знизяться і ціни на газ. 

Ще тепліша, ніж у минулому грудні, європейська погода продовжує знущатися над сибірськими газовиками, зазначають в агентстві. Рівень запасів газу в сховищах Європи більш ніж на 10 процентних пунктів перевершує торішній показник. Ціни на спотових хабах дрейфують навколо позначки 280 дол. за тисячу кубометрів, і Європа охоче ділиться газом з Україною. "Це перша зима в моєму житті, коли я сильно тішуся теплій погоді", - написав у минулу суботу у себе в Facebook голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв.