Світ
23 січня 2017
Росія хоче нової війни на Балканах і вона організовує цю війну - Портніков
Якщо буде знайдений модуль рішення косовського питання.
news-image

Російське керівництво чудово розуміє, що успіх європейської інтеграції Сербії і остаточне вирішення питання Косово може поставити крапку на проросійських симпатіях сербської політичної еліти і економічних інтересах Кремля в Сербії, написав український журналіст Віталій Портников у колонці на сайті "7 Дней"передає «Є!».

З Косово і того гірше. До сих пір косовський прецедент залишається - принаймні в головах Путіна  і його сподвижників - тим самим фактом, який дав Москві можливість визнати незалежність Абхазії і Південної Осетії і анексувати Крим. Якщо буде знайдений модуль рішення косовського питання, це позбавить Москву одного з найважливіших аргументів у суперечках із Заходом. Таким чином, Росія буде робити все можливе для дестабілізації ситуації у взаєминах Сербії і Косово - за допомогою як президента Сербії Томіслава Ніколича, так і за сприяння тісно пов'язаних з Москвою керівників сербських громад Косово, - зазначив він.

За словами Портнікова, поки що не можна стверджувати, що Росії вдалося повернути сербів в недавнє минуле.

Але те, що вона вже дуже близька до поставленої мети, можна говорити з усією впевненістю. Сербські прагматики обставлені капканами буквально з усіх боків - і це при тому відомому недовіру, яке відчувають до політиків з Белграда їх сусіди і Захід в цілому. Так що якщо Сербія раптом повернеться в епоху Мілошевича (президент Югославії Слободан Мілошевич. - "ГОРДОН") і спробує приєднати до себе хоча б сербські райони Косово і боснійську Республіку Сербську, ніхто не здивується. і ніхто не здивується, що в результаті спалахнуть нові війни. Адже і серби Косово, і серби Боснії живуть в анклавах. і для закріплення "цілісності території" доведеться повоювати, повбивати і повиганяти, - написав він.

Портников зазначив, що є одна істотна відмінність між війнами Мілошевича і сьогоднішнім конфліктом.

Росія Єльцина - при всій очевидній симпатії до Мілошевича - все ж чекала від сербського диктатора розсудливості і не збиралася заради нього воювати з НАТО. А Росія Путіна не просто буде допомагати Сербії - вона з задоволенням перетворить цю країну в новий фронт військових дій і буде жадати зіткнення з НАТО - в Сербії, Косово, Боснії, хоч де-небудь. Або відмови НАТО від втручання - що теж влаштовує Кремль, який після цього постарається поширити свій вплив на Балкани так, як зараз поширює на Близький Схід, - підкреслив він.

За словами Портнікова, саме заради цього російські агенти намагалися влаштувати переворот в Чорногорії і вбити прем'єр-міністра цієї країни Міло Джукановича - лідера процесу європейської та євроатлантичної інтеграції цієї країни.

Заради цього Кремль сьогодні підтримує шовіністичні ілюзії в сербському суспільстві і підриває позиції прем'єр-міністра Сербії Олександра Вучич, який і сам ледь не став жертвою змовників. Заради цього довколакремлівського мракобіс Олександр Дугін сьогодні говорить в Белграді про" великої Сербії "з тим же натхненням , з яким ще недавно, на початку війни проти України, він говорив про "Новоросії". Росія хоче нової війни на Балканах і вона організовує цю війну, - резюмував журналіст.

Відносини між Сербією і Косово загострилася після того, як вранці 14 січня державна компанія "Залізниці Сербії" запустила потяг "Белград - Косовська-Мітровіца", на якому на 21 мові написано "Косово - це Сербія". Його довелося зупинити в місті Рашка на півдні країни через можливі провокації.