Суспільство
23 січня 2017
У московській школі директор та його заступник понад 20 років домагались учениць
Загалом відомо про більше ніж два десятки дівчат, які заявили, що стали жертвами сексуального насильства.
news-image

У Москві понад 20 випускниць невеликої державної школи для обдарованих дітей "Ліга шкіл" заявили про сексуальні домагання з боку директора і його заступника. За їхніми словами, піддавалися насильству дівчата у віці від 13 років, повідомляє Медуза, передає «Є!»

Випускники та колишні співробітники школи розповіли, що директор Сергій Бебчук і його заступник Микола Ізюмов протягом двох десятків років сексуально домагалися учениць. За їхніми словами, у багатьох випадках справа дійшла до сексу; викладачі також залазили до дівчат у спальний мішок, обіймали, цілували, роздягали, парилися разом з ними в лазні.

2015 року кілька випускників та вчителів школи, дізнавшись про численні домагання, змусили керівництво звільнитися, сама школа була реорганізована. Але Бебчук та Ізюмов після гучного інциденту продовжили працювати з дітьми.

Наголошується, що один з інцидентів стався навесні 2014 року. Під час травневих свят учитель Сергій Бебчук запропонував дев'ятикласниці Тетяні Карстен і її подрузі позайматися математикою у лазні.

Дівчата здивувались, згадує Карстен, а директор пояснив:

У лазні висока температура, кров розріджується і краще надходить у мозок — тому краще вийде вирішувати завдання.

Схожі історії повторювалися у "Лізі шкіл" протягом 21 року — весь той час, що вона існувала; раніше аналогічні випадки відбувалися в школі "Ікс", де Бебчук працював до того. Загалом відомо про більше ніж два десятки дівчат, які заявили, що стали жертвами сексуального насильства і домагань з боку Бебчука і його заступника Миколи Ізюмова.

"Ліга шкіл" відкрилася 1994 року в невеликому двоповерховому будинку у районі Ясенів на півдні Москви. Від самого початку тут проповідували особливий підхід до навчання — більшість освітніх сайтів називали "Лігу" школою для обдарованих дітей. Випускниця, яка вчилася там від 2007 до 2010 року, згадує, що школярам часто говорили, що в майбутньому вони повинні стати "новою елітою Росії".

Ми ходили в школу з відчуттям, що ми особливі, тому дуже багато вчилися. Викладачі пропагували ідею, що ми все — ексклюзивні, а щоб одержати ще більше ексклюзивні знання, потрібно бути ближче до їхніх до джерел, тобто до вчителів, — розповідає вона.

Також наголошується, що вже через якийсь час після закриття "Ліги шкіл", Бебчук працює у школі для обдарованих дітей "Інтелектуал", а його колишній заступник заснував Інтелект-клуб, який об'єднує кілька освітніх гуртків.

Читайте також: Через підвищення мінімальної зарплати ціни поповзуть угору – Нацбанк
Читайте також: Геращенко: замах на мене, як і вбивство журналіста Шеремета, було організовано з Росії
Читайте також: У Швеції ґвалтівники транслювали відео злочину в Facebook