Політика
24 січня 2017
Глава МЗС Угорщини виступив проти прийняття Радою закону «Про державну мову»
Петер Сіярто заявив, що не потерпить жодних поправок - ні до закону про освіту, ні до закону про використання мови.
news-image

Угорщина не потерпить утискання мовних прав угорської меншини України, можливого в разі прийняття закону "Про державну мову". Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сіярто в інтерв'ю газеті Коммерсант, передає «Є!»

У листопаді минулого року прем'єр України Володимир Гройсман відвідав Будапешт, і ми ясно дали йому зрозуміти, що не потерпимо жодних поправок - ні до закону про освіту, ні до закону про використання мови, - які погіршили б становище меншин, - сказав він.

Сіярто зазначив, що при погіршенні життя мовних меншин України Угорщина обговорить це на рівні ЄС.

Це не внутрішньоукраїнська тема, а питання, значення якого виходить далеко за межі України. Ми повинні захищати меншини і застосовувати європейські стандарти, зокрема, щодо України, - підкреслив міністр, висловивши надію, що законопроект про статус української мови не буде ухвалений Києвом.

В Україні живе близько 150 тисяч етнічних угорців, в основному на Закарпатті.
Як повідомлялося, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про державну мову", який передбачає переважне використання української мови майже в усіх сферах життя.

Читайте також: «Мовний» законопроект: за публічне приниження чи зневажання української мови хочуть ввести кримінальну відповідальність
Читайте також: Протестувальники блокують в'їзди до Києва
Читайте також: Курс валют на 24 січня
Читайте також: В останні години свого президентства Обама відправив одній із країн понад 200 млн дол