Світ
28 січня 2017
У Каліфорнії почалася офіційна кампанія за вихід штату зі складу США
Безпосередній референдум про відокремлення від США може відбутися навесні 2019 року.
news-image

В американському штаті Каліфорнія почався збір підписів за вихід штату зі складу США - Calexit.

Про це повідомляє офіційний акаунт ініціативи під назвою "Yes California", передає «Є!».

Міністр внутрішніх справ Каліфорнії два дні тому офіційно дозволив почати цю процедуру. Прихильникам Calexit необхідно протягом 180 днів зібрати підписи 585 407 осіб (8% від зареєстрованих виборців штату).

Якщо необхідна кількість підписів буде зібрана, в листопаді 2018 року жителі Каліфорнії спочатку проголосують за скасування двох положень місцевої конституції, згідно з якими їхный штат є "невід'ємною частиною США", а Конституція США - "основним законом країни".

Безпосередній референдум про відокремлення від США може відбутися навесні 2019 року. Для Calexit необхідні явка щонайменше 50% виборців, зареєстрованих у штаті, і позитивна відповідь не менше 55% учасників референдуму.

Прихильники референдуму вважають, що в США з'явилося дуже багато речей, які конфліктують з цінностями каліфорнійців, і "залишатися у складі країни означає, що Каліфорнія продовжить субсидувати інші штати на шкоду собі і на шкоду нашим дітям".

Маючи шосту за розміром економіку в світі, Каліфорнія є економічно більш сильною, ніж Франція і має населення більше, ніж Польща. Каліфорнія порівнюється і конкурує з країнами, а не тільки 49 іншими штатами, - йдеться в заяві на сайті Yes California.