В Україні ціни на продукти в січні б’ють усі рекорди
Радіти покупцям можна лише при купівлі курячих яєць.
news-image

На основі аналізу цін за січень 2017 року експерти дійшли висновку, що ціни на продукти харчування "побили всі рекорди". Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко, передає «Є!

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж проаналізували ціни за січень 2017 року на основі даних Держстату.

За цей місяць значно зросли ціни на овочі, так, картопля подорожчала на 16%, або на 0,84 грн за кілограм. Це пов'язано з тим, що вона є основою нашого раціону як найдешевший продукт в Україні. Морква подорожчала на 9%, або на 0,36 грн, буряк на 8%, або на 0,30 грн. Капуста додала в ціні 8%, або 0,30 грн, а цибуля 4%, або 0,17 грн. Причини подорожчання полягають в піднятті тарифів на опалення та електрику, тому що зараз на зберіганні це головні статті витрат на овочі, - написав Дорошенко.

Він зауважив, що молочна продукція весь місяць додавала у вартості, і на кінець січня це подорожчання склало на сир 6% або 4,6 грн. за кілограм, сметана 6% або 2,16 грн., молоко 5%, або 0,71 грн.

Масло вершкове було лідером серед молочних продуктів у минулому році, тому зараз додало лише 3% вартості, або 3,74 грн, - зазначив він.

Як стверджує пан Дорошенко, такого значного зростання цін на хліб не було багато багато років.

За січень хліб подорожчав більш ніж на 4%, так хліб житно-пшеничний, або чорний та хліб пшеничний , або білий, зросли на 4%, або на 0,44 грн. Це було прогнозованим після підвищення мінімальної заробітної плати, підвищення ціни на муку та зерно, - повідомив він.

З м'яса і м'ясних виробів подорожчали яловичина і ковбаса варена першого сорту. Яловичина додала у ціні 5%, або 4,48 грн., а ковбаса 1%, або 0,8 грн.

Практично усе інше також не стояло на місці і додавало у вартості. Гречка знов зросла на 3%, або на 0,71 грн., цукор на 3%, або на 0,37 грн., макарони на 2%, або на 0,20 грн., борошно пшеничне на 2%, або на 0,14 грн., рис на 2%, або на 0,26 грн. Соняшникова олія пасла задніх, та подорожчала усього на 1%, або на 0,33 грн. І причина її росту у нових відмітках курсу долара, який можна вважати вже постійним, - пише Олексій Дорошенко.

 

Радіти покупцям можна лише при купівлі курячих яєць, які здешевшали на 11%, або на 2,31 грн., та свинини, яка знизилась на 2%, або на 1,49 грн. Вартість курячих яєць була завищена, тому падіння цін було лише справою часу, тому у лютому ціна на полиці ще буде знижуватись, а на вартість свинини впливає поширення африканської чуми у приватних господарствах, що не дає можливості експортувати продукцію, - зазначив Дорошенко.


При цьому він додав, що уряд, закладаючи в бюджет-2017 інфляцію в 8%, не сподівався на таке значне подорожчання продуктів і товарів вже на початку року, але темпи подорожчання такі, що "ми можемо стати свідками проходження 8%-ї позначки значною кількістю продуктів ще в кінці березня, тобто за результатами кварталу".

Читайте також: У Техасі з’явився перший мер-трансгендер
Читайте також: Двоє українських військових загинуло, 14 поранено та травмовано - штаб АТО
Читайте також: Курс валют на 2 лютого