Україна буде змушена купувати «своє» вугілля безпосередньо у агресора
Так, аналітик описав найбільш вірогідний сценарій, за яким буде змушене піти український уряд в разі повної блокади поставок українського вугілля з неконтрольованих територій.
news-image

Відмова від українського вугілля з неконтрольованих територій призведе до необхідності купувати його безпосередньо у країни-агресора за цінами значно вищі за внутрішні.

Інформує «Є!», з посиланням на apostrophe.ua.

Про це заявив аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Полтораков, передають Українські новини.

Так, аналітик описав найбільш вірогідний сценарій, за яким буде змушене піти український уряд в разі повної блокади поставок українського вугілля з неконтрольованих територій.

"Шукані 9-10 млн тонн антрациту за нинішніми грошами це ще мінус 0,9-1 млрд дол зовнішньоекономічного сальдо. Але важливо не тільки це, а й то де його реально в такому обсязі купити і як доставити. Якщо проаналізувати існуючу структуру вугільного імпорту , то виявиться, що 2/3 (906,3 млн з 1,47 млрд дол.). припадає на російське вугілля. І тут не тільки питання ціни / наявності товару. Існує в Україні одна велика логістична проблема -... пропускна здатність портів. Чи не буду втомлювати цифрами, скажу лише, що в РФ ми змушені будемо закупити більше половини необхідного антрациту ", - вважає експерт.

За інформацією Служби безпеки України, в 2016 році підприємства, зареєстровані на підконтрольній території, які мають виробничі потужності в ОРДЛО заплатили в державний бюджет України 32 млрд грн (включаючи військовий збір).

Нагадаємо також, що оборонний бюджет України в 2016 склав 62,6 млрд грн.

Читайте також: Єгор Соболєв: У реальності контролю за тим, що відправляється з України в окуповану частину Донбасу, не існує
Читайте також: Житель Донецька розповів про ситуацію у місті