Як провести вихідні або топ-20 фільмів для перегляду
Зібрали список з двадцяти найкращих фільмів 2016 року.
news-image

Як і в минулому році, в 2016 році році було знято багато хороших фільмів. Тому що, не дивлячись на те, що раніше і трава була зеленішою, і дерева вище, і кіно робили, ясна річ, краще, кінематографічний світ, тим не менш, не деградував і цілком в змозі і далі проводити як дуже гідного рівня картини, так і зовсім шедеври. Так, хорошого кіно менше, ніж кіно не дуже хорошого. Але його все одно продовжують знімати. А тому ми з легкістю зібрали список з двадцяти найкращих фільмів 2016 року. Щоб нагадати про те, що вам сподобалося. І найголовніше, вказати на те, що ви могли упустити.
Отже, kinowar.com представляє 20 кращих фільмів 2016 року на думку редакції. Порядок картин довільний, ми не ранжируємо їх між собою в цій статті.

Інформує «Є!», з посиланням на kinowar.com.

Прибуття (Arrival)

 Прибытие (Arrival)

На нашу скромну думку - це найкращий фільм року. Дені Вільнев поступово перейшов від статусу багатообіцяючого режисера, про який скоро будуть знати все, до статусу блискучого майстра, до якого тепер приходять все студії і продюсери і просять врятувати черговий глобальний проект. Саме тому до постановника "Пожеж", "Ворога", "Сікаріо", "Полонянка" прийшли з сиквелом "Того, що біжить по лезу", а тепер і зовсім пропонують "Дюну". І саме тому дуже непростий і амбітний проект про контакт з цивілізацією прибульців був доручений цього канадцеві.
Скільки вже було фільмів про те, що на Землю прилітають інопланетяни і то вони намагаються нас знищити, то чи самі земляни настільки дурні і невитриманих, що хочуть наскочити на непроханих гостей. Всі фабули знайомі, дуже часто можна передбачити розвиток сюжету (а то і його фінал) вже після першого перегляду трейлера. Але не в цьому випадку. Головний сюжетний хід передбачити неможливо, тому що він і не сюжетний зовсім, він - ідеологічний. Адже фільм, як виявляється при перегляді, зовсім не про прибульців. Він про нас з вами. Про те, як ми будуємо відносини. Про те, як ми не чуємо один одного. Про те, як ми не цінуємо життя і ті цінні моменти, які вона дає. Потрібно продовжувати розмовляти і намагатися чути не тільки себе. І тоді у людства є шанс.
Відразу в декількох точках по всій планеті прилітають кораблі інопланетян. Вони відправляють свої повідомлення землянам, але ніхто не може їх зрозуміти. Уряди різних країн намагаються залучити вчених, щоб розібратися. Героїні Емі Адамс доведеться зануритися не тільки в спілкування з прибульцями, але і глибоко в себе і своє минуле, щоб, можливо, врятувати Землю ...

Вона (Elle)

 Она (Elle)Она (Elle)

Пол Верховен повернувся, і повернення його вийшло тріумфальним. Автор "інстинкту Основного" по вновь пройшовся таємним куточках людської душі. Знову в центрі оповідання секс, бажання, пристрасть і те, як вибудовується людську поведінку в залежності від цих незамінних для життя речей. Але, як завжди, головне - не самі по собі аспекти плотські, а то, як вони впливають на відносини, свідомість, вчинки.
Прекрасна роль Ізабель Юппер, яка зобразила жертву насильства, що приховує те, що сталося від поліції, але відкривається друзям. Цинічний і допитливий Верховен. Непередбачувані повороти сюжету. Наростаюче напруження. Хороші еротичні детективні трилери - явище досить рідкісне, а тому "Вона" ще більш цінний зразок.

 

Це всього лиш кінець світу (Juste la fin du monde)

 Это всего лишь конец света (Juste la fin du monde)

Цей фільм отримав гран-прі журі Каннського фестивалю, а також номінується на Оскар за кращий іноземний фільм. Але, як відомо, не нагородами цінна картина, а тим, що вона дає глядачеві. Ксав'є Долан поставив чисто режисерську стрічку. Тут важливий не сюжет, а атмосфера і настрій. Успішний письменник дізнається, що хвороба невиліковна і залишилося не так багато. Він хоче приїхати в свій рідний будинок до сім'ї після довго відсутності (12 років) і розповісти про неприємні новинах. Здавалося б, що може бути простіше. Але сім'я настільки ексцентрична, що втілити задумане стає складніше, ніж хотілося б. Багато діалогів, багато емоцій, не так багато раціональності і логіки в діях персонажів, а крім того, шикарна робота оператора - візуально цим фільмом можна милуватися нескінченно. Постановка кадрів, кольору, світло - це просто якась вільно розвивається гра від художника, яка то доповнює фільм, а то і зовсім стає самостійним інструментом для розповіді.
Весь цвіт французького акторського цеху в одній стрічці: Венсан Кассель, Маріон Котійяр, Леа Сейду, Гаспар Ульель, Наталі Бай. І саме на акторах і тримається цей непростий розповідь.

 

Доктор Стрендж (Doctor Strange)

Доктор Стрэндж (Doctor Strange)

Так, фільм за коміксами став одним з найкращих фільмів року. Більш того, після провалу "Загону самогубців" було повне відчуття, що і "Доктор Стрендж" виявиться, в кращому випадку, веселим капусником, а то і зовсім безглуздою спробою зрубати бабла на зоряний акторський склад. На щастя, всі побоювання виявилися марними: і за сюжетом, і з постановки, і зі спецефектів, і вже, ясна річ, по акторській грі фільм вийшов чудовим. Геніальний і кілька зарозумілий хірург потрапляє в автокатастрофу і втрачає все - здатність працювати через серйозне пошкодження рук, всі гроші з-за нескінченних спроб повернути колишню форму, жінку і друзів через зарозумілості і самозакоханості. У розпачі, він відправляється в Непал до місцевих цілителів. Цілителі виявляються людьми непростими, здатними викривляти простір, переходити в інші виміри і жити вічно. Згодом, доктор, якого грає Бенедикт Камбербетч, розуміє, що і він може робити куди більше, ніж просто оперувати. Він може боротися зі злом, яке представляє як завжди шикарний Мадс Міккельсен, а попутно і вирішувати дилеми психологічного і морального спрямування. Адже, як відомо, абсолютного зла і абсолютного добра просто не буває.
Чудове виконання ролі мудрої доброї чарівниці від Тільди Свінтон, як завжди на рівні Рейчел Макадамс, а окремо відзначимо Чиветел Еджіофор: роль помічника головного хорошого персонажа зазвичай вельми схематична і прямолінійна, але Еджіофор вдалося вдихнути в неї стільки життя, що її і не назвеш другорядною. "Доктор Стрендж" - дуже приємна несподіванка кінороку, ще раз доводить, що жанр сам по собі нічого не означає. Коли режисер, сценарист і актори відпрацьовують по повній, то навіть фільм про супергероїв може стати шедевром.

 

Служанка (Agasshi)

 Служанка (Agasshi)

Від режисера "Олдбоя", ясна річ, очікують похмурих і нетривіальних фільмів. З похмурістю в цей раз Пак Чхан Ук глядачів пошкодував, а ось нестандартністю сюжету, як завжди, порадував. Окремо також варто відзначити, що корейське кіно в принципі завжди привносить свіжості в перегляд, тому що око відпочиває на зміну обстановки в порівнянні зі звичним голлівудським мейнстрімом. Та й корейських акторів ми знаємо не так добре, щоб якісь особи були приїлось.
Шахраї влаштовують свою спільницю служницею до багатої пані, що живе на самоті в дивному життєвому укладі, щоб з часом видати її заміж за одного із зловмисників і забрати всі доступні гроші. Але в цьому розкішному будинку стільки секретів і потаємних історій, що виконати місію зовсім непросто. Крім того, "служниця" починає перейматися почуттями до своєї пані. Як багато хто зрозумів ще з постера і трейлера, присутній і лінія любові і сексуальних відносин між двома жінками. І як завжди буває в хорошому кіно, на першому плані не сам секс, а то, на що він впливає і що він з собою приносить.
Оповідання дуже розмірене і непередбачуване. Справжнє задоволення при перегляді.

 

Фантастичні тварюки і де вони живуть (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Фантастические твари и где они обитают (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Це просто нелогічно, закінчувати з Всесвіту Гаррі Поттера після надуспішні 7 книги і частин 8 фільмів за цими семи частинах. А тому будуть ще фільми про тепер вже дорослому Гаррі, а поки також запущена і ще одна сага - про фантастичних звірів (або тварюк, якщо завгодно). Тварюк привозить з собою у валізі персонаж Едді Редмейна, по однак прикру помилку, він випускає їх на волю. Тепер під загрозою життя не тільки людей в світі чарівників, але і в світі маглів. Тим більше, що нажитися на раптових нещастях прагнуть і чарівники темні, яких у Всесвіті Гаррі Поттера завжди в надлишку.
Не те щоб фільм став чимось неймовірним, але все ж Джоан Роулінг не може не видавати чудовий результат. Її літературний геній, помножений на роботу перевіреного попередніми частинами "Гаррі Поттера" режисера (Девід Йейтс), роботу по фахівців візуальних ефектів і шикарний акторський склад, дарує нам ще одне смачне видовище. Чекаємо наступних частин.

 

Глибоководний горизонт (Deepwater Horizon)

Глубоководный горизонт (Deepwater Horizon)

Масштабні фільми-катастрофи частенько виходять занадто шаблонними і схематичними. Особливо, якщо вони зняті за реальними подіями - тут адже, особливо в сценарії нічого не додаси, потрібно дотримуватися якийсь фактаж і історичну правду.
На щастя, з "Глибоководним горизонтом" (назва станції з видобутку нафти) вийшло інакше. Так, певна шаблонність і схематичність, зрозуміло, присутній, але в цілому, це вийшло несподівано свіжо, цілісно і цікаво. Марк Уолберг, як завжди, на висоті, а на додаток до цього в акторському ансамблі не загубилися такі заслужені люди як Курт Рассел, Джон Малкович і Кейт Хадсон. У підсумку, історія про одну з найстрашніших техногенних катастроф - 2010 аварії року на нафтовій платформі в Мексиканській затоці - постає у всій своїй драматизм і невідворотності. Головним молодцем, мабуть, виступив режисер Пітер Берг, який поступово набирає вагу в сучасному Голлівуді.

 

Зоотрополіс (Звірополіс) (Zootopia)

 Зоотрополис (Зверополис) (Zootopia)

Без мультфільмів в нашому списку не обійшлося. Тому що Дісней вміє знімати прекрасні мультфільми. Мультфільми, які не можуть не сподобатися глядачеві: молодому, зрілому, дітям, батькам, любителям комедій і просто випадково зайшов в кінотеатр роззяві. Ідеальна стрічка від Діснея завжди весела, винахідлива, ненудна і добра. Більш того, діючи в своїх стандартних шаблонах і лекалах, режисери та аніматори студії все одно примудряються знаходити якісь нові повороти для своїх історій.
В "Зоотрополісе" створений цілий світ тварин - вони всі живуть в своїх будинках, підігнаних під їх розміри і специфіку поведінки, вони діють соообразно своїм звичкам в середовищі реального проживання. Творці картини дуже звертали увагу на те, що саме опрацювання деталей по всім персонажам дозволила створити таке палке і захопливе простір на екрані. У всіх звірів в місті є робота. В тому числі, це і робота поліцейських (а у кого-то, навпаки, анти-робота для копів - шахрайство, обман і махінації). Новачок поліції, зайчиха, намагається довести, що вона заслуговує на повагу і серйозних завдань. Як це не парадоксально, на допомогу їй приходить хитрий лис, який, власне, не є найбільш законослухняним жителем міста.
Дуже багато дійсно смішних жартів.

 

Славні хлопці (The Nice Guys)

Славные парни (The Nice Guys)

І якщо ми говоримо з приводу хороших жартів, яких багато, то можна сміливо розповісти і про стрічку з Райаном Гослінгом і Расселом Кроу в головних ролях. Шейн Блек, який відповідав за сценарії "Смертельної зброї" і "Останнього бойскаута", а також ставив "Залізної людини 3", видав відмінний веселий детектив / бойовик, настільки олдскульний за форматом і подачі, що його вже, можна сказати, зачекалися. Дует з крутого брутального детектива (Кроу) і слабака-недотепи (Гослінг) працює разом, щоб розкрити справу про зниклу дівчину. І попутно врятувати світ, природно. І це дуже смішно.

Дихай (Don’t Breathe)

Не дыши (Don't Breathe)

Настільки ж сильно зачекалися ми і хороших олдскульних трилерів. Таких щоб мурашки по шкірі, і серце щоб завмирало, і смикатися, коли щось несподіване відбувається в кадрі, і місцями просто трохи боятися. І не дихати. Тому що тільки так можна сховатися від сліпого старця, який, як передбачалося, стане жертвою пограбування. Однак коли грабіжники забралися в будинок, несподівано для себе в положенні жертви виявилися вони самі. Тому що старий виявився дуже непростим персонажем, який влаштував полювання на своїх кривдників.
Роль сліпого виконав Стівен Ленг, якого ви можете пам'ятати по "аватару" і "Джонні Д.", але який майже ніколи не отримував головних ролей. Акторові випав шанс, і він його використав на всі сто.

 

Будь-якою ціною (Hell or High Water)

 Любой ценой (Hell or High Water)
Кріс Пайн, Бен Фостер і чемпіон за харизмою Джефф Бріджес в драмі про те, як одні хороші, в принципі, хлопці, вирішили пограбувати банк (а в ньому, ясна річ, сидять жадібні до легких грошей за чужий рахунок хапуги), а хороший, в принципі, шериф, по вирішив службовим обов'язком їх зловити, перед тим як остаточно піти на спокій. І начебто всіх можна зрозуміти в такій ситуації, і мотиви зрозумілі, і виправдання є. Але кудись же ця дорога повинна в підсумку вивести. А з урахуванням вступних, ніякого сприятливого виходу з ситуації просто немає.
Навряд чи на цю стрічку серйозно хтось ставив при виході в прокат, але тепер це основний фаворит багатьох нагород.
 
Изгой-один: Звёздные войны. Истории (Rogue One)
 
З "Зоряними війнами" тепер завжди буде все складно. Неможливо, щоб було легко поставити продовження легендарної саги. Або зняти спін-офф. Або історію про молодого Хані Соло. Або будь-який з можливих ста побічних проектів. Завжди будуть незадоволені (велика частина глядачів і ще більше серед тих, хто навіть не дивився), завжди будуть порівняння з оригінальною трилогією, завжди буде ... в загальному, це і неважливо. Якщо дивитися на все це суто раціонально, тобто дві тези:
- Чи потрібно знімати будь-які епізоди "Зоряних воєн" після оригінальних шести? - Ні, звичайно. Досягти того самого рівня легендарної саги неможливо.
- Чи будуть знімати будь-які епізоди "Зоряних воєн" після оригінальних шести? - Так, звичайно. Протягом найближчих десяти років це принесе близько 10-15 мільярдів доларів студії Disney.
Раз так, немає сенсу переживати з приводу "навіщо вони це зробили?" І інших супутніх елементів. Потрібно просто дивитися кіно і отримувати задоволення - чи не йти на сеанс. На нашу скромну думку, сьомий епізод вдався (нехай він і не досяг, зрозуміло, колишньої слави). "Ізгой", який є таким собі проміжним етапом між третім і четвертим епізодом, став ще більш успішним проектом: по-перше, не було таких жорстких рамок, більше свободи для режисера і сценариста; по-друге, прив'язки до інших частин (і персонажам) вийшли більш плавними; по-третє, більш похмура атмосфера невідворотності куди більш благотворно впливає не сприйняття. Режисер, оператор, фахівці з візуальних ефектів (ці особливо) виконали велику роботу. Окреме спасибі команді, що відповідала за кастинг: поряд з маститими профі (смертельно прекрасний Мадс Міккельсен, оскароносний Форест Уїтакер, не так часто отримував Раніше належне Увага в кадрі Бен Мендельсон, відмінно перевтілився в лиходія, майстер єдиноборств Донні Йен) непогано показали себе і щодо ( підкреслимо, щодо - у багатьох вже помітна кар'єра за плечима) свіжі обличчя - Фелісіті Джонс, Дієго Луна, Цзян Вень, Різ Ахмед.
Оскільки неможливого немає вже взагалі практично нічого, то одну з ролей зіграв Пітер Кушинг, який помер в 1994 році. Не обійшлося також і без Дарта Вейдера - і один з фінальних епізодів з його участю змушує шкіру покритися мурашками навіть під час другого перегляду.
 
Неоновый демон (The Neon Demon)
Режисер "Драйву" і "Бронсона" Ніколас Рефн видав черговий жорстокий фільм з великою кількістю насильства, на яке, за дивною особливості організму і свідомості, чомусь хочеться дивитися. Світ модельного бізнесу, в якому в двадцять ти вже стара, а при вазі в 45 кг ти занадто товста, перетинається з не менш непривабливим світом звичайному житті, де від бідної юної дівчини всім потрібно або сексу, або грошей, або щоб вона зникла з лиця землі. А іноді всього перерахованого одночасно. Ясна річ, що в такій обстановці і сама дівчина переоцінює багато. Тим часом, справжніх друзів і подруг навколо стає все менше, і підступу можна очікувати від буквально кожного, з ким зустрічаєшся на життєвому шляху ...
Прекрасний естетично і сюжетно фільм, досить жорсткий для перегляду, але залишає масу простору для роздумів. Відмінна акторська робота від Ель Феннінг, Карла Глусмана, якого ми бачили в "Любов 3D" від Гаспара Ное, Джени Мелоун, Белли Хіткот, Еббі Лі, А також епізодична поява Крістіни Хендрікс і, але невелика ПРЕКРАСНА Кіану Рівза роль.
 
Под покровом ночи (Nocturnal Animals)
 
Том Форд - режисер, чиї нові роботи завжди чекають. І він знову не розчарував. Історія відносин, які набули нового виток після випадкової зустрічі з колишнім, захоплює і тримає в напрузі до самого фіналу. У героїні Емі Адамс є новий чоловік, успішна кар'єра, але минуле, як це часто буває, наздоганяє і засовує свої чіпкі руки в сьогодення. Те, що починається як швидкоплинне спілкування, ризикує стати джерелом маси проблем.
Дует з Адамс на екрані склав Джейк Джилленхол, який розкішно грає персонажів, одержимих чимось або кимось. Майкл Шеннон ... ця людина просто не вміє грати погано. Навіть якщо він щось не так зрозуміє в сценарії або вказівках режисера, його харизма все витягне.
Манчестер у моря (Manchester by the Sea)
Зізнаємося чесно: коли ми вперше подивилися трейлер фільму, то склалося враження, що це буде сумна шаблонна драма. "Помирає брат" - "Хтось повинен подбати про його сина" - "Брат (Кейсі Аффлек) не хоче брати на себе таку турботу" - "Проходячи крізь життєві перипетії та емоційні потрясіння, він розуміє, як він був неправий" - " Гранд фіналі і профіт ". Нам навіть стало прикро за Кейсі Аффлека, що він вирішив знятися в такій очевидній банальщини.
Але, на щастя, Кеннет Лонерган, автор сценарію і режисер, вміє зняти кіно таким чином, щоб шаблони і штампи не давлелі над тим, що відбувається. Знімає він, до речі, нечасто (раз в 8 років). А по роботі зі сценаріями він був причетний до ТАКИМ картинам як "Аналізуй це" і "Банди Нью-Йорка".
Мішель Вільямс ( "Горбата гора", "Острів проклятих") і кайл Чандлер ( «Операція« Арго »», «Вовк з Уолл-стріт") склали компанію Аффлек-молодшому в, МОЖЛИВО, оскароносної роботі.
 
Фрэнк и Лола (Frank & Lola)
Вельми неочевидний вибір в цьому списку, з банальної причини - більшість глядачів цей фільм не бачили. Навіть в США він вийшов в обмеженому прокаті. Дебютний фільм режисера Метью Росса (раніше він спеціалізувався лише на короткометражках). Шеф одного з ресторанів в Лас-Вегасі закохується в дівчину, яка виявляється куди більш небезпечною, ніж це здається на перший погляд. Попереду - зрада, пошуки помсти, одержимість і інші неприємні речі, які приносять справжні почуття на зразок любові.
Майкл Шеннон і Імоджен Путс в головних ролях, а також Джастін Лонг, Розанна Аркетт і Мікаел Нюквіст, якого ви пам'ятаєте за оригінальною скандинавської "Дівчині з татуюванням дракона".
Ла-Ла Ленд (La La Land)
Цього фільму все чекали довго, тому що його режисер - Дем'єн Шазелл. Якщо хтось забув, нагадаємо, що саме він поставив один з найбільш пам'ятних 2013 року - "Одержимість". Отримавши в розпорядження звичний дует Райана Гослінга і Емми Стоун, Шазелл знову звернувся до музичної теми. Героїня Стоун підробляє офіціанткою і бігає на прослуховування. Персонаж Гослінга - крутий джазмен, у якого не все так добре з фінансами, тому доводиться грати де доведеться, в основному, по барах. Обидва відчайдушно прагнуть прорватися наверх і на цьому грунті сходяться. Але коли в кар'єрі настає пора прориву, відносини, навпаки, починають псуватися.
Один з головних претендентів на всі нагороди киносезона.
Патерсон (Paterson)
Ще один режисер, кожен новий фільм якого - подія. Джим Джармуш зняв "Мерця", "Виживуть лише коханці", "Пес-привид: Шлях самурая", "Кава і сигарети" і ще багато чого. А тепер він зняв Адама Драйвера в "Патерсон". Він грає водія автобуса, який, як і багато юні таланти, пише вірші в стіл (для дружини). І так би це і тривало без будь-якої перспективи, поки доля не внесла свої корективи в розмірене рутинне життя скромного водія ...
Молчание (Silence)
Кожен новий фільм Мартіна Скорсезе на щось претендує. Цього року маестро вирішив зробити перерву з фільмами про гангстерів і звернувся до середньовічної Японії, в яку вирушили три португальських проповідника християнства. Оскільки в той час толерантність до релігій з зовнішнього світу на острові була нульовою, по місія залученню до навчання Біблії місцевого населення була практично самогубною. Проте, для людей принципів немає позиції компромісу, особливо в такі тонкі матерії.
У головних ролях - Ендрю Гарфілд, Ліам Нісон і Адам Драйвер.
Капитан Фантастик (Captain Fantastic)
Хто визначає правила життя суспільства? Чому вважається, що всі повинні ходити в школу і на роботу, жити в будинках, по рахунках платити? Чому потрібно підкорятися загальній доктрині і нав'язаним нормам? Хіба все це призвело до чогось хорошого? Чому людина не може сам визначати, що йому потрібно, жити там, де хочеться, є те, що він сам добуде на полюванні і вивчати тільки ті речі, які по-справжньому важливі?
З іншого боку, де гарантія, що такі принципи не приведуть до ще більш тяжких наслідків? Як зрозуміти, чи виростуть діти нормальними, підготовленими до дорослого життя? Що у них не буде прогалин в освіті або базових навичках, доступних "звичайним" дітям?
Всі ці питання і намагається вирішити дуже специфічна сім'я, яка живе в лісі, яку утворює і виховує батько у виконанні Вігго Мортенсена. Вони разом полюють, вирощують продукти, вчаться, грають на гітарі, сидять біля багаття і співають. Ідилія, якої, втім, доводиться зіткнутися з реальним життям. У цей момент і відбувається перевірка принципів на міцність.
Метт Росс - режисер початківець. Але досвід з "Капітаном" вийшов чудовим. Відзначимо також чудову роль Вігго Мортенсена і прекрасне вступ ветерана Френк Ланджелла.
 
Читайте також: Житель Полтави залучав дівчат від 11 до 17 років для зйомок у порнофільмах