«Офіційна презентація»: нову купюру номіналом у 1000 грн уже видрукувано
Чому банкнота 1000 гривень стане козирем тіньової економіки.
news-image

Нову купюру номіналом у 1000 грн уже видрукувано і чекає офіційної презентації, яка планується в лютому

Про це розповіло джерело на банкнотно-монетному дворі, передає «Є!», посилаючись на «Вести».

«Ми всі знаємо, що її надрукували, але хто на ній зображений – відомо буквально декільком людям, з яких взяли підписку про нерозголошення. Начебто її повинні презентувати до якоїсь найближчої пам’ятної дати», – заявило джерело.

Раніше голова Нацбанку Валерія Гонтарева спростувала інформацію про те, що на тисячній купюрі буде зображений Пантелеймон Куліш (попередня влада презентувала саме таку купюру). Але хто саме, не сказала. Серед банкірів обговорюють різні версії.

Одні говорять про Івана Мазепу, попри те, що його портрет уже є на 10 гривнях – мовляв, його особистість стане серйозним подразником для Росії. Інші припускають, що там може бути гетьман Павло Скоропадський, голова директорії УНР Володимир Винниченко чи голова греко-католицької церкви в минулому столітті Андрій Шептицький.

Утім, багато хто впевнений, що режим секретності запроваджено саме через неоднозначність особистості, яка стане символом «найдорожчої» купюри. Допускається, що це може бути Степан Бандера.

Джерело в Нацбанку розповіло, що на столі у Гонтаревої зараз є три ескізи тисячної купюри.

«Вони вирішили відійти від історичних особистостей і малювати лише вчених, культурних діячів. Серед трьох варіантів є Сікорський і Вернадський. Кого вибрала Гонтарева, не знаю», – заявив він.

Ймовірно, презентацію купюри приурочать до 20 лютого – Дня пам’яті Небесної сотні.

До речі, експерти кажуть, що 1000-а купюра може стати улюбленою банкнотою тіньової економіки.

«Коли європейці обговорювали доцільність 500-єврової купюри, аргументом проти була корупційна складова. Давати хабар легше великою купюрою. У нас теж цією купюрою навряд чи видаватимуть зарплати в 3200 грн», – заявив радник голови асоціації українських банків Олексій Кущ.