Політика
8 лютого 2017
Нацбанк звинувачують у відкритті рахунків для «ДНР» і «ЛНР»: ЗМІ
Київський суд зобов'язав національне антикорупційне бюро України розпочати досудове розслідування проти голови Нацбанку Валерії Гонтаревої.
news-image

Національний банк України звинуватили у відкритті кореспондентських рахунків для невизнаних "ЛНР" та "ДНР". При цьому у самому НБУ всі підозри відкидають.

Про це заявив відомий блогер та журналіст Володимир Бойко, пише «Є!», з посиланням на gazeta.ua.

У цей же час, як зазначає видання, в інтернеті вже з'явився скан інструкції банку так званої "ДНР" для розрахунків з указаним номером.

"Центральному банку "ДНР" присвоєно код МФО по міжфіліальних оборотах. Цей код 400019, котрий зазначається в усіх платіжних документах", - пояснив Бойко, додавши, що таким кодом користуються лише Україна та Казахстан, однак останній не визнав "ДНР", у той час як Україна регулярно отримує продукцію із непідконтрольних територій.

У той же час в НБУ заявляють, що код МФО, який начебто використовує "ДНР", не закріплений за жодною фінустановою в Україні і жодних розрахунків із псевдореспубліками начебто не відбувається.

"Здійснення всіх видів фінансових операцій у населених пунктах, які не контролюються українською владою, призупинено у 2014 році", - повідомляється в офіційному коментарі Національного банку.

Відтак, ситуацією зацікавилися і парламентарі, які, в свою чергу, вимагають перевірки сплати в український бюджет податків підприємствами, що продовжують працювати на окупованій території.

Однак Бойко заявляє, що сума може досягати 31 млрд гривень лише за 2016 рік, однак у те, що підприємства на непідконтрольних Києву територіях Донбасу сплачували податки Україні сумнівається.

"Це можливо робити лише в тому випадку, якщо підприємства зареєстровані в "ДНР" як суб'єкти зовнішньо-економічної діяльності", - заявив журналіст.
Київський суд зобов'язав національне антикорупційне бюро України розпочати досудове розслідування проти голови Нацбанку Валерії Гонтаревої. Її підозрюють у незаконному кредитуванні Приватбанку.
Читайте також: «Загалом ми упоралися з наслідками снігопаду», - Віталій Кличко