Війна
9 лютого 2017
Суд проти Росії виграла мати загиблого в Авдіївці бійця
Івано-Франківський суд постановив стягнути з Російської Федерації 60 тисяч євро на користь жінки.
news-image

Матір військового Ярослава Костишина, який загинув під час війни на Донбасі, виграла суд проти Росії, передає «Є!», посилаючись на ТСН.

Відповідне рішення про стягнення з держави-агресора суми еквівалентної 60 тисячам євро на користь Марії Костишиної 7 лютого прийняв Івано-Франківський міський суд.

Як розповіла Марія, це вже був другий виграний їхньою родиною суд. Минулого року до суду на Росію подала дружина загиблого Світлана, яка з двома дочками проживає у селищі міського типу Ярмолинці на Хмельниччині.

Ярмолинецький райсуд прийняв рішення про стягнення з Російської Федерації на користь вдови Костишина і його неповнолітніх дочок суми морального і матеріального збитку еквівалентної 189 тисячам євро.

Тоді російська сторона не подала апеляції. Якщо протягом десяти днів не буде оскаржено і рішення Івано-Франківського суду, воно набуде чинності і родина отримає законні підставі вимагати виконання рішення суду.

Єдине питання - хто змусить Росію заплатити.

Один з подальших варіантів дій, каже Марія Костишина, - це звернення до Європейського суду з прав людини. Проте, нарікає жінка, для цього необхідно мати позитивні рішення не одного суду і не щодо однієї родини.

Інший шлях є більш складним. Після того, як рішення набуло чинності, його передають Державній виконавчій службі, яка може арештувати рахунки або майно російських компаній на території України, продати його, а з виручених коштів виплатити компенсацію.

Проте Марія не надто сподівається на ефективність цього шляху, зазначаючи, що виконавча служба відкладає справу у довгий ящик. Тим не менш жінка не втрачає надію, що хоч за рік, хоч за два, але Росія заплатить за свої злочини.