Нинішня пурга від уряду про критичний стан в енергетиці перетворює Кабмін на загрозу державі - Гончар
Михайло Гончар: Росія буде намагатися використовувати "вугільну дестабілізацію".
news-image

Заява Міністерства з питань тимчасово окупованих територій (МінВОТ), що з непідконтрольних Україні територій надходять податки до держбюджету, а також розповіді про критичний стан енергетики через блокаду Донбасу, є явищами одного порядку. Про це у своєму Facebook розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар, передає «Є!».

Нинішню пургу від уряду про критичний стан в енергетиці слід розглядати як акцію в продовження пропагандистських дій МінВОТ про те, що з" ефективно контрольованими "(Росією) територіями не варто розривати відносини, тому що звідти надходять податки до держбюджету. Оскільки виконавча влада не бажає визначеності в питанні прийняття закону про статус окупованих територій, то тепер реалізується "другий транш" доказів для суспільства, так як їх "аргументи" виявилися непереконливими, - заявив експерт.

Він зазначив, що влада грає подібними заявами в погану гру.

Нас намагаються переконати загрозою віялових відключень, холодом, втратою податкових надходжень і так далі ... Все це виглядає досить смішно, але насправді все це погано, тому що виконавча влада в державі перетворюється на загрозу державі і державності. В умовах продовження Росією війни гібридного типу проти України, влада дає козир у руки агресора - різку хаотизації положення в Україні, - попередив Гончар.

Він пояснив, що Росія може вдатися і до обмеження транзиту газу через Україну, "щоб він не був вкрадений українцями", нібито через те, що Україні не вистачає газу через дефіцит вугілля через блокаду "ДНР / ЛНР". Експерт попередив, що прокремлівські ЗМІ вже почали пропагандистську підготовку цього сценарію, попереджаючи, про загрозу для стабільного транзиту в Європу.

Росія буде намагатися використовувати" вугільну дестабілізацію ", яку тепер вже розкручують не так блокувальники, скільки уряд, маючи на меті довести суспільству необхідність торгівлі з" ефективно контрольованими "(Росією) територіями і не допустити визначення через закон парламентом України неконтрольованих територій окупованими, - заявив Гончар.

Він зазначив, що при таких обставинах, Росія намагатиметься додати до вугільної самодестабілізаціі України ще й газовий компонент - обмеження транзиту.

Не виключена і кібер-атака на Об'єднану енергосистему - досить згадати атаки грудня 2016- го і 2015-го. Отже, те, що робить зараз влада - це небезпечна гра на користь Рената Ахметова і на шкоду суспільству і собі теж. Ну а президенту Володимиру Путіну залишається тільки аплодувати українським чиновникам, особливо, якщо вони введуть надзвичайний стан в енергетиці, - підсумував експерт.