Політика
14 лютого 2017
Медведєв присвоїв імена п'ятьом Курильським островам. Японія протестує
Голова уряду РФ підписав розпорядження про присвоєння імен безіменним островам Курильської гряди.
news-image

Уряд Японії направив протест Росії у зв'язку з присвоєнням імен п'ятьом безіменним островам Курильської гряди. Про це заявив на прес-конференції в Токіо генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга, передає «Є!»

Це неприйнятно і суперечить позиції Японії. 13 лютого ми направили протест РФ по дипломатичних каналах, - сказав він.


На його думку, це "не повинно вплинути" на хід переговорів з Москвою по мирному договору. Суга також висловив думку, що "саме наявність таких проблем (як перейменування островів - прим. ред.) підкреслює важливість вирішення територіального питання".

У зв'язку з цим ми маємо намір продовжувати наполегливі переговори з російською стороною, - додав він.


Розпорядження про присвоєння імен п'ятьом безіменним островам Курильської гряди підписав раніше голова уряду РФ Дмитро Медведєв.

Відповідно до федеральних законів "Про найменування географічних об'єктів" і на підставі пропозицій Сахалінської обласної Думи, а також для увічнення пам'яті генерал-лейтенанта Дерев'янка К. Н., генерал-лейтенанта Гнечка А. Р., державного діяча, дипломата Громика А. А., державного діяча, губернатора Фархутдінова І. П. і капітана далекого плавання Щетиніної А. І. надати найменування географічним об'єктам, розташованим на території Сахалінської області, - йдеться в документі.



Москва і Токіо з середини минулого століття з перервами ведуть консультації з питання про складання мирного договору за підсумками Другої світової війни. Основною перешкодою для цього залишається проблема приналежності південної частини Курил.

Ітуруп, Кунашир, Шикотан і ряд дрібних незаселених островів Малої Курильської гряди, які в Японії називають Хабомаї, увійшли до складу СРСР за підсумками війни, проте їх приналежність заперечується Токіо.

Як неодноразово заявляв МЗС РФ, російський суверенітет над ними, "що має відповідне міжнародно-правове оформлення, сумніву не підлягає".

Читайте також: В Австрії поліція затримала «двійника» Гітлера
Читайте також: Вранці в Донецьку стався сильний вибух
Читайте також: Тимчук повідомив про чисельність бойовиків та російських військ на Донбасі (інфографіка)