Суспільство
16 лютого 2017
Росіяни: Білорусь - друг, але знижку на газ не дамо - опитування
Більш ніж половина російських громадян не вважають за необхідне надавати знижки на нафту і газ союзним державам.
news-image

Більшість росіян сприймає Білорусь як дружню державу і партнера, однак проти продажу їй енергоресурсів за ціною нижче ринкової. Такі дані опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД) за темами ставлення росіян до Білорусі, продажу їй російських нафти та газу та безвізового режиму, передає «Є!»

Згідно з результатами дослідження, більш ніж половина російських громадян (56%) не вважають за необхідне надавати знижки на нафту і газ союзним державам навіть в обмін на підтримку з їхнього боку, протилежної думки дотримуються 38% росіян.

Найбільше число прихильників точки зору про рівні ціни для всіх (64%) - респонденти від 45 до 59 років, найменше (44%) - серед молоді віком від 18 до 24 років.

Що стосується безпосередньо постачання газу з Росії до Білорусі, то 60% респондентів висловлюються проти продажу енергоресурсу за ціною нижче ринкової. Для порівняння в 2011 році таких було лише трохи менше - 57%. Згодні на постачання за зниженими цінами близько третини опитаних (32% в 2011 році та 34% в нинішньому).

З урахуванням інформації про борг білоруської сторони перед Газпромом (на початок січня - близько $ 340 млн) частка противників постачання енергоресурсів за зниженими цінами зростає до 69%", - вказується в релізі ВЦВГД.



Ще один з аспектів дослідження стосувався прикордонного режиму між Росією і Білоруссю і скасування Мінськом віз для громадян 80 країн, що дозволяє їм вільно в'їжджати на територію РФ. У цих умовах, вважають понад три чверті росіян (78%), РФ потрібно ввести візовий режим з державою-сусідом, щоб не пускати на свою територію "невідомих людей, які не отримали належної російської візи".

Тільки 16% учасників опитування, вибираючи з трьох можливих варіантів відповіді (зберегти, скасувати безвізовий режим і не змогли відповісти), висловилися за збереження кордону між Росією і Білоруссю лише як формальність.

У той же час більшість росіян відносяться до Білорусі позитивно: 40% сприймають її як дружню державу, 35% - як торгового та економічного партнера, ще 9% характеризують як партнера стратегічного. Лише 4% вважають Білорусь конкурентом, 3% - противником.

На думку керівника департаменту досліджень ВЦВГД Степана Львова, суть позиції, яку займає більшість росіян стосовно найближчих сусідів і партнерів, найкраще показує популярна приказка "Дружба дружбою, а тютюнець - окремо".

Опитування було проведене 8-9 лютого 2017 року методом телефонного інтерв'ю серед  1200 респондентів.

Читайте також: Малайзія передасть тіло Кім Чен Нама КНДР тільки після необхідних процедур
Читайте також: Радикали, які зірвали брифінг представника ОБСЄ в Мінську, є журналістами з РФ
Читайте також: Курс валют на 16 лютого