Суспільство
16 лютого 2017
Українці заплатили за енергетичну незалежність, але не отримали її, – експерт
Щоб Україна стала енергетично незалежною від підприємств у зоні АТО, за формулою «Роттердам +» споживачі минулого року вже заплатили 10 мільярдів гривень. Якби кошти були використані доцільно, а не розкрадалися, то проблем із вугіллям сьогодні б не було.
news-image

Таку думку висловив експерт з питань енергетики, колишній член НКРЕКП Андрій Герус в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі», передає «Є!», посилаючись на ZIK.

«Антрацитові ТЕЦ дають тільки 10-15% електроенергії у загальну енергосистему країни. Однак вони виконують досить важливу функцію, оскільки теплова генерація може маневрувати, тобто перекривати пікові навантаження –зранку та ввечері», – говорить Андрій Герус.

Саме тому, додає, експерт, діяльність антрацитових ТЕЦ така важлива для України. Вирішити проблему із дефіцитом антрацитового вугілля можна було б і через експорт з інших країн.

«Через порти Україна може імпортувати 5 мільйонів тон вугілля в рік. Усього для цього проміжку часу країні потрібно 9 мільйонів тон. Щоб домовитися про поставки вугілля через порти та отримати його, необхідно було 1,5-2 місяці. А оскільки про блокаду на Донбасі попереджали ще у грудні, то, домовившись таким способом, Україна вже мала б зараз необхідну кількість вугілля», – певен експерт.

До того ж, додає Андрій Герус, про енергетичну незалежність країни голова НКРЕКП потурбувався ще у квітні минулого року, запровадивши формулу «Ротердам+».

«28 квітня минулого року була впроваджена ціна електроенергії на базі «Ротердам+». Голова Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк пояснював, що це потрібно для диверсифікації джерел і поставок вугілля та для енергетичної безпеки України та незалежності від підприємств у зоні АТО. За це все споживачі минулого року вже заплатили 10 млрд гривень, тобто українці вже профінансували енергетичну незалежність країни», – наголосив Андрій Герус.

Відтак, за 10 млрд гривень можна було придбати 5 мільйонів тон вугілля, якого би вистачило на всю зиму і навіть більше. Тобто, ніяких додаткових грошей сьогодні фактично не потрібно, натомість виділені раніше кошти потрібно було не розкрадати, а використовувати згідно цільового призначення, підсумовує експерт.