Київ
17 лютого 2017
«Вони для нас усі живі»: у Києві відкрилася виставка речей з АТО (відео)
Атрибути історії, що твориться на наших очах, може побачити кожен.
news-image

Історію більш як 200 українських бійців тепер можна відчути у столичному музеї Другої світової війни, де відкрилася нова експозиція під назвою "Український схід". До огляду запропоновано артефакти, які принесли учасники боїв і їхні родичі, передає «Є!», посилаючись на ТСН.

"Табличка "Зайцево" реальна, а не виготовлена в кустарних умовах", - ділиться враженнями командир 57-ї окремої мотопіхотної бригади Дмитро Красильников.

 Він каже, що ніби знову опинився на ввірених йому позиціях. "

Берет мій, шеврон мій. Витяг про поранення – з госпіталя", - роздивляється свої речі генерал Гордійчук, який прийшов разом із вихованцями – ліцеїстами, які й самі мріють про подвиги.

Один із них, Артем, зізнався, що найбільше вразила швидка, де на ношах засохла кров, у металі дірки від куль, але маячок працює, наче вона досі поспішає на допомогу пораненим бійцям. 

До речей своїх рідних приходять і ті, хто втратив в АТО чоловіка, сина чи батька.

"Це курточка, на ній Руслана виносили", - каже Олена Лужевська, дружина Героя України.

 Боєць спецпідрозділу СБУ "Альфа" загинув у бою під Семенівкою 5 травня 2014 року, коли стало зрозуміло, що антитерористична операція спецслужб поступається місцем справжній воєнній кампанії. Жінка досі не йме віри в смерть чоловіка.

"Він часто у відрядження їздив. І він також у нас – наче у відрядження, і він завтра приїде", - каже вона.

Віталій та Алла Лабуткіни найдовше стоять біля речей сина – військового кореспондента Дмитра, який загинув разом із розвідниками у Дебальцевому. 

"Передамо прапор його, з яким він був у походах. Він біля мене був – це часточка його, але хай люди дивляться", - каже батько.

Найновішим експонатам немає й 40 днів – вони належать загиблим бійцям 72-ї бригади.

"Вони для нас усі живі. Герої серед нас", - кажуть відвідувачі виставки.

 Вже під час роботи експозиція поповнюється: до неї передають посічений осколками ящик з-під патронів і кадило військового капелана. Частина представлених на виставці речей зібрана руками журналістів, які працювали всі ці роки в зоні АТО. Серед найбільш помітних експонатів – величезний прапор 3х5 метрів, який прикрашав терикон біля Торецька. Цим полотнищем пишалися бійці 53-ї бригади, але тепер волонтери їм пошили ще більший стяг. Попередній же віднині працює на історію.