Події
21 лютого 2017
«Вони хочуть по 35 на руки» - СБУ перехопила розмови осіб, які організовували акції за федералізацію (аудіо)
Організатори акцій діяли за завданням спецслужб РФ.
news-image

Росія фінансує створення політичних проектів в Україні, які підтримують федералізацію. Про це під час брифінгу у вівторок заявив голова СБУ Василь Грицак, передає «Є!» із посиланням на УП.

Росія змінили тактику, вони почали фінансувати політичну активність в нашій державі. Одна з цілей - прихована федералізація, - зазначив Грицак.

За його словами, йдеться про регіональні проекти: "Закарпатський край", "Одеса за порто-франко", "Соціальне Запоріжжя", "Слобожанщина", "Громадська рада Дніпропетровщини", "Бессарабська республіка "Буджак", "Галичина" - Львівська область.

За даними СБУ, організаторами цієї діяльності на території України були помічник колишнього міністра освіти та науки Дмитра Табачника Антон Кузьменко, екс-головний редактор запорізького відділення проросійського інформагентства "Новий регіон" Павло Золотарьов і учасники проекту "Українська федерація", ініційованого громадським рухом Віктора Медведчука "Український вибір".

Грицак розповів, що вони отримували вказівки та фінансування від російських кураторів з метою впливу на обласні ради, аби ті зверталися до президента й інший керівників держави з проханням надати особливий статус регіонам, створити вільні економічні зони, укласти договори про розподіл повноважень, зробити посаду губернатора вибірною.

Голова СБУ надав записи перехоплених переговорів між учасниками злочинного угрупування.

На одному з аудіо Золотарьов домовляється із посередником у Житомирській облраді та помічником Табачника Кузьменком про гроші, які треба заплатити депутатам за ухвалення радою потрібних рішень.

Вони хочуть, аби на них вийшло 35 (про скільки саме йдеться, співрозмовники не повідомляють – ред.)… на руки, - каже посередник.
Все супер, думаю, що 50 їм "заряджу" зараз", - відповідає Золотарьов.

Наступна розмова відбувається між Золотарьовим і Кузьменко. Із неї випливає, що оборудка в Житомирській раді буде проводитись через Блок Юлії Тимошенко. Також із бесіди стає відомо, що такі рішення в регіоні проходять через уже колишню на той момент голову облради Анжеліку Лабунську. Коли чоловіки про все домовляються, Кузьменко каже:

Затверджуйте текст.

Також Грицак надав записи розмов, де сторони домовляються про вигідні Росії виступи і рішення у Верховній Раді, направлені на приховану федералізацію в Україні. Серед іншого – про організацію в українському парламенті круглого столу про надання економічної свободи Запорізькій та Львівській областям, проплачених виступів нардепів на підтримку законопроекту про вільну економічну зону "Порто-франко" та замовлення ухвали закону про захист російської мови в Україні.