Суспільство
21 лютого 2017
Смертельні «сині кити»: у Луцьку від самогубства врятували підлітка
Нині він перебуває у важкому емоційному стані.
news-image

У Луцьку завдяки діям поліції та повідомленню із навчального закладу вдалося зупинити дитину, яка хотіла вчинити самогубство, щоб виконати завдання із "групи смерті", передає «Є!», посилаючись на "ВолиньPost".

Деталі справи правоохоронці не розголошують, триває слідство. А із підлітком працюють психологи, адже він у важкому емоційному стані. Кримінальне провадження розслідують за частиною 3 статті 120 ККУ (Доведення до самогубства), що передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

Силовики вже налагодили співпрацю із начальними закладами, щоб запобігати таким випадкам. Адже про загрозу самогубства в поліцію повідомив саме викладач.

Нагадаємо, що раніше двоє студентів-другокурсників із Придністров'я ініціювали інтернет-гру "Білий ведмідь", яка є повною протилежністю смертельно небезпечної гри "Синій кит". 

Розробники проекту створили спільноту у соцмережі ВКонтакте.

У грі треба виконати 50 завдань, наприклад, прибирання будинку чи фото щоденника з позитивною оцінкою.

Автори гри переконані, що після завершення усіх завдань стосунки гравців зі своїми сім'ями значно покращаться.

Нагадаємо, що "групи смерті" – це спільноти, зосереджені переважно у мережі Вконтакте, розраховані на підлітків. Починається все з того, що їхні адміністратори дають учасникам груп травматичні "завдання" – наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, відзнявши усе це на відео. Кінцевою метою "гри" є доведення дитини до самогубства, яке вона також повинна зафіксувати на камеру. Вперше про "групи смерті" на кшталт спільнот Синий кит, Тихий дом, Разбуди меня в 4:20 заговорили ще у травні минулого року в Росії.

Тоді російське видання Новая Газета опублікувало масштабне розслідування, де був описаний принцип дій таких спільнот. Зазвичай вони об'єднані спільною символікою – це кити. Цей символ обраний невипадково, адже кити – одні з небагатьох видів ссавців, що можуть звести рахунки з життям, самовільно викидаючись на берег.

Кіберполіція також опублікувала список українських підлітків, які зареєстровані в подібних групах.