Війна
22 лютого 2017
«На Семенченка наплювати, він за своє буде відповідати перед Богом» - учасник блокади показав життя на блокпості (фото, відео)
Зараз телебачення не показує правду про блокаду.
news-image

На блокпост днями знову приїжджали нардепи. Якщо їм сумління дозволяє, то нехай піаряться на спільній справі. Зараз телебачення не показує правду про блокаду. А через депутатів до блокадників привернули увагу суспільства, - розповів 31-річний учасник торгової блокади Михайло Ухман, передає «Є!», посилаючись на Gazeta.ua.

25 січня на залізничній станції Світланове неподалік села Гірського на Луганщині ветерани АТО й активісти заблокували потяг, що прямував на окуповану територію. Перекрили залізницю на кількох напрямках. Цим шляхом в Україну постачали вугілля.

Яка зараз ситуація на блокпосту?

Обстановка на блокпосту тривожна. Зараз постійно перебувають 30 чоловік із Запоріжжя, Харкова, Одеси. Волині, Черкас, Києва. Усі - колишні атовці ще першої хвилі мобілізації (2014 рік. - ГПУ). Переважно бійці 93-ї та 24-ї бригади. По раціях усі на зв'язку. Чергують кожні 3 години по 6 чоловік.

Троє біля палаток підтримують вогонь, а інші охороняють потяг.

Провокації були?

Це - крайній редут біля Торецька. Ще більш-менш усе спокійно, але спокій цей "напряжний". Хлопці з блокпоста поблизу Бахмута говорили, що там і поліція, і тітушки. До нас учора прийшли 15 жінок, назвалися місцевими. Почали нападати й кричати, що блокадники заважають працювати шахтам Ахметова-годувальника. Одна жінка була п'яна. Одразу приїхало телебачення, але на мікрофонах не було розпізнавальних знаків. Вони думали, що ми битимемо жінок. А хлопці взяли чай, печиво і почали їх пригощати. Приїжджі журналісти не знали, що їм робити. Забралися й поїхали. А хлопці наші прослідкували за тими жінками. Їх за 500 метрів від блокпоста чекали мікроавтобус, Audi та Jeep. Довезли усіх організовано до Бахмуту.

Як місцеві ставляться до блокадників?

По-різному. Учора прибіг хлопець із Щербинівки. Його бабця впала й покалічилася. А сімейного лікаря в селі нема. Ми дали йому знеболювальне й ще торбу з їжею склали. Багато сигналять машинами, кричать "Слава Україні". Дехто мовчки проходить або каже: "Здрастє".

Один чоловік приїхав до нас конем. Хлопці з Вінничини виставили прапор області й він помітив. Сам із тих країв родом, з усіма говорив. А хлопці з його конем почали фотографуватися , просили на ньому посидіти. Пригощали морквою, яблуками.

З поліцією які стосунки?

Приїжджає СБУ в своїй машині, але до хлопців не підходять. Поліція чергує біля нас. Ми розмовляємо з ними. Кажуть: "Розуміємо вас. Але отримали наказ". Навіть чаю бояться з нами випити. Приїжджали з ОБСЄ. Хвилин на три зупинилися, крізь вікна подивилися й поїхали.

Що каже Укрзалізниця?

З Укрзалізниці подали позов до суду, що ми не відпускаємо потяг. Лісники поскаржилися, що хлопці вирубують ліс на дрова. Ми пішли туди - вирубка стара, бур'яном заросла. Місцеві дядьки більше вирубують.

Як минає день на блокпосту?

О шостій ранку підйом. На кухні зараз два брати-програмісти із Кропивницького. Один із них приготував сирний суп, ніколи такого не їв. Волонтери привезли матраци, їжу. Спимо в палатках на дерев'яних піддонах. Саморобна буржуйка є. А на вулиці - вогонь у бочці, щоб обігріватися.

Не відчуваєте, що хтось використовує вас у своїх іграх?

На Семенченка наплювати. Він багато в чому винен і буде колись відповідати якщо не перед законом, то перед Богом. Але у нашій спільній справі він допомагає. Нехай піариться на цьому, якщо йому совість дозволяє. Ми стоїмо за те, щоб звільнили наших полонених і нарешті припинили торгівлю з окупантами.