Політика
23 лютого 2017
Рада зі скандалом провалила призначення аудитора для НАБУ
Після скандалу з кандидатурами парламент відправив це питання на доопрацювання.
news-image

Верховна Рада не змогла визначити кандидата до складу комісії зовнішнього контролю з проведення аудиту ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро, передає «Є!» із посиланням на УП.

Після скандалу з кандидатурами парламент відправив це питання на доопрацювання комітету з питань запобігання і протидії корупції.

Депутати почали розглядати проект постанови №5571 авторства Єгора Соболєва, якою пропонувалося визначити кандидатом до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки НАБУ Роберта Сторча – заступника генерального інспектора департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки.

Багато хто обурювався тим, що американець претендує на цю посаду. Єгор Соболєв послався на те, що закон не вимагає громадянства, а іншим вимогам Сторч відповідає.

Кому ви готові довірити аудит НАБУ з українських експертів? – запитав депутат.

Однак раптом парламенту запропонували іншу кандидатуру – Найджела Брауна, який одразу й виступив у Верховній Раді. Це викликало ще більшу хвилю обурення.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав:

Є дві кандидатури – Роберт Сторч, якого запропонував комітет… І друга кандидатура, запропонована фракціями. Я мав зранку розмову з двома головами фракцій, де було чітко вказано, що пропонує Верховна Рада. І якщо навіть в інших законопроектах є "за рекомендацією комітету", тут немає цього розділу – тому кожен може запропонувати кандидатуру, а Верховна Рада буде визначатися.
Коли прийшли до мене двоє голів фракцій, я провів з юристами консультації – і мені чітко пояснили: може бути названа будь-яка кандидатура. Більше того, як повідомили, зараз у залі присутній Найджел Браун – і згідно з процедурою обговорення маємо надати йому слово, – сказав спікер.

Під час обговорення Браун сказав, що переважна частина його кар’єри – відшукувати правду, і припустив, що його запросили, бо він "на слуху". 

Однак Браун не зміг сказати, хто запропонував його кандидатуру й хто запросив його до України. Він запевнив, що сам сплатив за свій літак до Києва та готель у столиці України.

Ані Сторч, ані Браун не здобули підтримки нардепів. За кандидатуру Сторча, якого пропонував комітет, проголосували 76 депутатів, а за Брауна – 205.

Голова Верховної Ради назвав це "рейтинговим голосуванням" і поставив на голосування кандидатуру Найджела Брауна – але ця пропозиція отримала 214 голосів.

Пропозицію повернути в комітет на доопрацювання підтримали 273 депутатів.

За наявними даними, висунення Брауна погодили з Парубієм керівники фракції "Народний фронт" та "Блок Петра Порошенка".  

Єгор Соболєв заявив:

Це нечувана ганьба й ідіотизм. Був проведений конкурс, було рішення комітету, за яке голосували всі представники фракцій.

Іван Крулько обурився, що кандидатуру внесли з порушенням регламенту – і запропонував Брауну зняти свою кандидатуру.

Сергій Лещенко звернувся до Брауна:

Ваша біографія – це суцільна бізнес-практика… Чи зможете ви бути неупередженим аудитором?
Антикоурпційному аудиту не потрібен бюрократ. Я розслідував найбільші фінансові злочини в світі, – відповів іноземець.

 Юлія Тимошенко, як і Олег Ляшко, запитала, хто запросив Брауна в Україну. За її словами, Роберт Сторч – незалежний експерт, а Найджела Брауна "намагається номінувати" Петро Порошенко, "щоб продовжувати корупційні діяння".

 

Таку інформацію про Брауна роздали депутатам

 

Читайте також: В Одесі відбулися сутички через святкування 23 лютого (фото, відео)
Читайте також: У Миколаєві шестеро чоловіків побили учасника АТО
Читайте також: У Мін'юсті вважають, що Білорусь «підігрує» Росії щодо паспортів ОРДЛО