Політика
25 лютого 2017
Клімкін про особливий статус Донбасу: Логіка прийде, коли РФ піде
Якби Москва хотіла виконати Мінськ.
news-image

Глава МЗС Павло Клімкін вважає, що в питанні надання особливого статусу ОРДЛО політична логіка повинна прийти, коли Росія з Донбасу піде. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Дзеркало тижня, передає «Є!».

Політична логіка повинна прийти, коли Росія з Донбасу піде. Вся логіка, закладена в мінські угоди, - це вихід Росії з нині окупованих територій, причому не тільки в сенсі регулярних військ, а й усього її озброєння. А міжнародне співтовариство туди разом з нами має зайти. Так, що є практичні речі, які в рамках Мінська можна зробити. Але сподіватися, що Мінськ буде тією чарівною паличкою, яка зупинить дестабілізацію Росією України, пора перестати , - підкреслив Клімкін.

За його словами, якби Москва хотіла виконати Мінськ, все було б не так важко.

Адже сенс Мінська - це спочатку домогтися безпеки, коли припиняють стріляти, потім дають міжнародній спільноті можливість контролювати процес з поступовим його розширенням, і після цього з поступовими хвилями стабілізації йти вперед. А якщо завдання полягає в дестабілізації України, причому не тільки через Донбас, то мінський процес знаходиться там, де він знаходиться. І це не проблема мінського процесу, а проблема позиції Росії , - сказав Клімкін.

 

І ніхто не повинен очікувати, що завтра в Москві раптом скажуть: ну, все, починаємо виконувати Мінськ. Єдино, чого там бояться, це послідовної міжнародної солідарності і її використання в практичній політиці. Адже зараз роль Росії фундаментально обмежена в прийнятті світових рішень. адже справа не тільки в санкціях, хоча вони і є важливим елементом в цій логіці солідарності. Якщо Росія не може сидіти як нормальний партнер за загальним столом, значить, вона не може бути глобальним лідером. А глобальним лідером їй чомусь бути дуже хочеться, - зазначив глава МЗС.

Він вважає, що Україні необхідна сильна міжнародна коаліція.

У Росії ніхто не очікував, що санкції можуть зберігатися три роки. Вони ніяк не думали, що нам вдасться прийняти в ООН резолюцію по Криму. Вони дуже бояться наших позовів, які вже знаходяться в міжнародних судах. І тільки така системна і послідовна позиція може згодом дати результат - і Україна буде ставати сильнішими, і зв'язку з нашими партнерами міцніти, - сказав Клімкін.

За його словами, немає ніякого магічного рішення, яке Росію в якийсь момент просто зупинить.

В принципі, я вважаю, що для нас це в тому числі і шанс - сформуватися як сильна нація і йти вперед. Тепер через російську агресію ми не можемо даремно витрачати час, як витратили двадцять з гаком років з моменту незалежності. Але ж могли б бути вже далеко, - додав міністр закордонних справ.

1 вересня 2016 року Клімкін заявляв, що надання окупованим районам Донбасу статусу автономії неприйнятно для України, оскільки призведе до легітимізації протекторату Росії над цією територією.

ДНР і ЛНР - терористичні організації, які захопили за підтримки Російської Федерації частина Донецької та Луганської області України. Обидві організації створені, фінансуються і містяться Росією, звідки, крім іншого, терористи отримують бойовиків, інструкторів, а також важку техніку, зброю, боєприпаси та паливо.