Політика
26 лютого 2017
Ядерна зброя. Перший президент України пояснив відмову від озброєння
У МЗС України після початку агресії РФ неодноразово заявляли, що Росія ігнорує положення статуту ООН і не дотримується своїх зобов'язань за Будапештським меморандумом.
news-image

Перший президент України Леонід Кравчук в програмі "Гордон" на телеканалі "112 Україна" заявив, що Україні не потрібно відновлювати ядерний потенціал. Інформує «Є!», з посиланням на segodnya.ua.

"А ви уявіть, що наша ядерна зброя діє, ось ми його тут виготовили, повинні тут відновити його, є все, щоб ядерну зброю виробляти і ставити на носії. Ядерна зброя була виготовлена ​​на території Росії, у Арзамаса. Всі боєголовки, 165 - стратегічні, а кожна несла по 5 зарядів, це 700, всі спрямовані на США і термін їх дії закінчувався в 1997 році. у 1997 році треба було зняти боєголовки і куди віддати? до Росії. це надумана химера, і зараз цим спекулюють. Єдиний шлях був - віддати ядерну зброю. І єдиний шлях для людства - припинити виготовлення ядерної зброї ", - говорить Кравчук.
На питання, чи потрібно Україні відновлювати свій ядерний потенціал, Кравчук відповів: "По-перше, не можна, а по-друге - не треба".


Нагадаємо, фундаментальні принципи без'ядерності ( "не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї") був закладений в Декларації про державний суверенітет України, прийнятої Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року.
Незважаючи на приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і зобов'язання України ліквідувати всю ядерну зброю на її території, 5 грудня 1994 між Україною, РФ, Великобританією і США був підписаний так званий Будапештський меморандум, за яким раніше перераховані держави-учасниці повинні були поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України, утримуватися від будь-яких проявів агресії щодо України, в тому числі і від економічного тиску. 2 червня 1996 року Україна офіційно втратила ядерний статус.
У МЗС України після початку агресії РФ неодноразово заявляли, що Росія ігнорує положення статуту ООН і не дотримується своїх зобов'язань за Будапештським меморандумом. У той же час в МЗС РФ заявляють, що країна не порушувала Будапештський меморандум.

Читайте також: Трамп має намір розширити ядерний потенціал США
Читайте також: Клімкін про особливий статус Донбасу: Логіка прийде, коли РФ піде