Суспільство
26 лютого 2017
Разрахунок аліментів у 2017 році: сума, види розрахунків
Вилучення дітей у обох батьків і передача їх в в органи опіки також не є причинами, за якими суд може відмовитися від необхідності виплат.
news-image

Аліменти на дитину в Україні в 2017 році - суми грошей, які повинні регулярно виплачуватися одним з батьків, які здійснили відмову від дітей або перебувають у розлученні з чоловіком, який займається вихованням дітей.

Інформує «Є!», з постланням на maanimo.com.

Головна законодавча норма України встановлює, що навіть розірвання шлюбу і окреме проживання не є причиною, по якій виплати на дітей можуть бути припинені. Нагадаємо, що вилучення дітей у обох батьків і передача їх в органи опіки також не є причинами, за якими суд може відмовитися від необхідності виплат.

Існує 2 види стягнення аліментів в судовому порядку:

в твердій грошовій сумі з можливістю індексації;
сума, виходячи з частки (%) від заробітку (доходу) матері / батька дитини.

Як розраховується розмір аліментів на дитину в Україні 2017?

Нормативи визначають, який відсоток доходу батьків становитимуть аліменти на дітей в Україні в 2017 році. Так, мінімальна сума становить 30% від загальної суми прожиткового мінімуму, який встановлено в законі для утримання неповнолітніх дітей (поки не прийнятий законопроект №4928, читайте нижче). Такі норми введені спеціально для захисту інтересів дітей, а також для отримання конкретних даних про те, як стягувати суми зобов'язань з осіб, які не мають постійного основного доходу. 

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину встановлено, а ось верхньої межі при виплаті коштів на утримання і виховання двох дітей і більше не обмежений нормами чинного закону. Певні обмеження в законі є, так, загальна сума коштів, що перераховуються для утримання дитини, не може перевищувати 70% від будь-якого виду отриманого заробітку батьком, визнаним зобов'язаним виплачувати аліменти.

Факторами, які в Україні дозволяють визначити розмір аліментів на одну дитину є:

суми валового доходу, отримуваного регулярно і щомісячно;
наявність нерухомості в правах власності;
загальне число людей, які перебувають у платника аліментів на утримання (батьки, подружжя та інші);
рівень загальної матеріальної забезпеченості дітей;
необхідні витрати на навчання або надання медичної допомоги дітям.
Таким чином, сума аліментів на дитину в Україні в 2017 році визначається рішенням суду за фактом розгляду і прийняття до уваги всіх факторів в сукупності. Головними критеріями вдалого вирішення спору суді з присвоєнням максимально можливих сум аліментів є гарне позовну заяву з широкою доказової бази.

Процентні співвідношення: аліменти на дитину за новим законом 2017 року

Незважаючи на введення в дію нової методики визначення суми і того, з якого моменту починають нараховувати аліменти, на практиці розрахунок ведеться по старій пам'яті і судовій практиці. А ось новий законодавчий акт постулює необхідність розрахунку суми аліменти на дитину в Україні в 2017 році відповідно до шкали відсотків щодо фіксованих сум розміри оплата праці.

Розміри виплат на утримання дітей можуть зростати через кількість дітей. Загальна градація процентних співвідношень досить проста:

для виплати аліментів на одну дитину необхідно 25% від всієї суми грошей, отриманих від будь-якої роботи в цьому місяці;
при наявності 2-ух дітей не можна платити на їх утримання і виховання менше, ніж 33% власного заробітку;
при необхідності платити аліменти по трьом дітям питома вага аліментів залишається менше 50% від суми зарплати.
Недосконалість процентного методу вираховувати суми на утримання дітей полягає в тому, що при визначенні кінцевої суми аліментів на дитину за новим законом 2017 року Україна, виходить якийсь задвоєння - стягнення за процентною ставкою і за фіксованим твердого платежу від одного з батьків. При цьому потрібно пам'ятати, що у фіксованого «курсу» на аліменти є свої переваги, а у процентного - свої.

Зміна в розрахунку мінімального розміру аліментів

Проект Закону №4928 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо поліпшення захисту права дитини на належне утримання» прийнятий Верховною Радою України в першому читанні ще 19.10.2016. Одним з головних змін є збільшення мінімального розміру аліментів з 30 до 50% прожиткового мінімуму. В такому випадку, таблиця мінімального розміру аліментів в Україні в 2017 році буде виглядати так:

на дітей віком з 1 січня по 30 квітня з 1 травня по 30 листопада з 1 грудня
до 6 років 677,5 грн. 713,0 грн. 746,0 грн.
з 6 до 18 років 844,5 грн. 888,5 грн. 930,0 грн.
Також законопроектом пропонується спростити механізм прийняття судового рішення про стягнення аліментів. Зокрема, передбачається встановити право батьків, з ким проживає дитина, визначати спосіб стягнення аліментів. Він може отримувати в порядку спрощеного судочинства аліменти в розмірі на одну дитину - 1/4, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше дітей - 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів при визначенні розміру аліментів як частки від заробітку ( доходу) матері, батька дитини, або в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимогу про індексацію аліментів, присуджених у твердій грошовій сумі. Однак сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів.

Зміна в розрахунку мінімального розміру аліментів

Як отримати аліменти в Україні?

По тому, як здійснюється розрахунок аліментів на дітей в Україні в 2017 році, виникає не менше питань, ніж про саму процедуру стягнення. Одним з найбільш поширених питань є тема віку, тобто до скількох років платять аліменти, якщо таке рішення винесено судовими органами. Відповідаючи на це питання, знову звертаємося до закону, який говорить, що утримання дитини - обов'язок батьків до досягнення нею повноліття (18 років), і що виплати обов'язкових сум на утримання можуть бути по суду призначені до виконання дітям 23 років у випадках, коли вони навчаються в ВУЗах.

Розглянемо ще кілька особливостей по виплатах на утримання і виховання дітей.

По-перше, в суді доведеться довести, що утримання дитини вимагає певної кількості грошей. Це буде один з перших мотивів, за якими суд отримає можливість призначити фіксовану суму аліментів.
По-друге, судові історії того, як нараховуються фіксовані суми виплат на утримання дітей, показують, що певна кількість грошей змушують платити деяких осіб, наприклад, приватних підприємців. Такий же підхід застосовують для розрахунку аліментів на дитину, якщо батько не працює офіційно.
По-третє, однозначної відповіді на питання про те, яка зараз сума, не може бути ще й тому, що деякі матері, які одні виховують дітей до 3-х років, мають право вимагати встановлення конкретних сум виплат ще і на своє утримання, а не тільки на дітей.
Зобов'язання надавати необхідну допомогу в утриманні дітей, а також встановлення розміру такого зобов'язання виникає з норм цивільного та сімейного права, а також вимагає глибокої підготовки боку позивача, який змушений під час засідання суду наочно, з розрахунками і підтверджуючими документами демонструвати потребу дитини в конкретну суму.

Крім того, документ пропонує визначити аліменти як власність дитини, а також звільнити позивача від сплати судового збору у справах про стягнення додаткових витрат, пені (неустойки) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів і зміна способу їх стягнення.

 

 

Читайте також: У привласненні шаленої суми грошей підозрюють командира спецпідрозділу поліції Києва