Політика
27 лютого 2017
Саманта Пауер розповіла, як дружила з Чуркіним
Чуркін був єдиним дипломатом з ООН, якого Пауер запросила до себе додому на День подяки.
news-image

Колишній представник США при ООН Саманта Пауер розкрила деталі своїх дружніх стосунків з нині покійним постійним представником РФ при ООН Віталієм Чуркіним, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

У своїй колонці в рубриці "Думка" на сайті The New York Times Саманта Пауер, зокрема, пише про те, що Чуркін був єдиним дипломатом з ООН, якого вона запросила до себе додому на День подяки.

У понеділок помер Віталій Чуркін, постійний представник Росії при Організації Об'єднаних Націй протягом останнього десятиліття і один з найефективніших у світі дипломатів. Я була, напевно, найбільш помітним противником посла Чуркіна, який віддано захищав усі дії президента Володимира Путіна в Україні та Сирії, – пише Пауер.

Водночас, за словами колишнього представника США, Віталій Чуркін був майстерним оповідачем з епічним почуттям гумору, став для неї хорошим другом і був одним із тих, хто найбільше сподівався на те, що Сполучені Штати і РФ співпрацюватимуть у майбутньому.

Я вбита горем через його смерть. Я теж сумую, що в нашому гіперполяризованому середовищі робота таких дипломатів, як Віталій, витлумачена як мовчазна згода з агресією Росії, – продовжує свій панегірик Саманта Пауер.

Вона нагадує, що відразу після смерті у своєму Twitter назвала Чуркіна "дипломатичним маестро", за що її розкритикували в мережі.

За словами Пауер, вони з Чуркіними "знали, що повинні працювати разом".

Добре відомо, що Віталій Чуркін шість разів ветував резолюції ООН по Сирії, але менш відомо, що саме Віталій гарячково працював над тим, щоб спробувати забезпечити достатньо змін у проекти для того, аби Москва могла їх підтримати, – додає колишній представник США в ООН.

У своїй колонці Пауер згадує також про те, як Чуркін розповідав їй історії зі свого дипломатичного минулого часів холодної війни, допомагав у звільненні зниклих безвісти журналістів у Сирії.

Незалежно від того, наскільки стосунки між нашими країнами погіршувалися… ми завжди мали багато спільного.

Ми обидва любили спорт, і єдиний раз, коли я не змогла додзвонитися до нього, був тоді, коли спортсмен з РФ претендував на олімпійську медаль...

Він віддавав перевагу хокею та тенісу, я люблю бейсбол, проте так і не змогла переконати його в тому, що це цікава гра… тому ми зупинилися на NBA, – пише далі Пауер.

 

Віталій ніколи не ділився зі мною своїм поглядом на свого президента (Путіна. – Ред.), проте я відчуваю, що він цінував те, що Путін відродив вплив Росії на світовій арені, – продовжує вона.
Віталій Чуркін – грізний супротивник, турботливий друг і лютий захисник Росії, країни, яку він обожнював і намагався гідно представляти, – так резюмує Саманта Пауер свій словесний портрет Чуркіна.

На останок у своїй колонці вона відзначає, що відновлення стосунків США та Росії, як "незамінної основи для подолання глобальних загроз" буде можливим лише тоді, коли американці будуть брати до уваги думку тих, з ким вони категорично не згодні.

Нагадаємо, постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін помер 20 лютого у Нью-Йорку за день до свого 65-річчя. 

Читайте також: У Великобританії помер актор серіалу «Гра престолів»
Читайте також: Карнавал у Ріо: вісім осіб постраждали під час інциденту на конкурсі шкіл самби
Читайте також: У прес-службі НБУ прокоментували інформацію щодо відставки Валерії Гонтаревої