Суспільство
2 березня 2017
Компанії Ахметова зупиняють роботу через блокаду - Тимчук
Також він повідомив про нестачу сировини на Старобешівській ТЕС і на двох коксохімічних заводах.
news-image

Через торговельну блокаду залізничного сполучення був зупинений процес реалізації готової продукції на ВАТ "Комсомольське рудоуправління", яке входить до групи "Метінвест" олігарха Ріната Ахметова, передає «Є!», посилаючись на ТСН.

Як повідомляє нардеп і координатор "Інформаційного опору" Дмитро Тимчук, це підприємство здійснює видобуток флюсового вапняку для металургії. Його працівникам скоротили виплати до мінімального розміру - близько 1000 грн.

За даними депутата, через блокаду окупованих територій спостерігається суттєва нестача сировини на промислових підприємствах на окупованій території: це загрожує зупинкою їхній виробничій діяльності.

"Станом на кінець лютого, на вугільному складі "Зуївської ТЕС" ТОВ "ДТЕК Схід-Енерго" (група "ДТЕК") залишалося менше 20 тис. тонн вугілля (марки Д, Г; не видобуваються в ОРДЛО і завозяться з контрольованої території). Зазначеного об'єму вистачить менше, ніж на тиждень роботи ТЕС двома енергоблоками. Через це "міністр вугілля та енергетики ДНР" звернувся до "глави ДНР" і представників міністерства енергетики РФ з пропозицією розглянути питання про постачання вугілля марок Д, Г з Росії", - повідомив Тимчук.

Крім того, на кінець лютого запас вугілля на "Старобешівській ТЕС" ВАТ "Донбасенерго" становив менше 50 тис. тонн (марка А), чого вистачить на два тижні роботи. 

У зв'язку з дефіцитом вугілля на Зуївській ТЕС, в роботі на Старобешівській ТЕС перебувають 5 енергоблоків для покриття енергетичних потреб ОРДЛО.

Запасів сировини на ВАТ "Ясинівський коксохімічний завод" і ВАТ "Макіївський коксохімічний завод" (обидва - група "Донецьксталь") вистачить ще максимум на дві доби. На склади підприємств надійшло близько 20 тис. тонн коксу. Поки що переговори з РФ щодо поставок продукції не ведуться.

Нагадаємо, залізнична блокада на Донеччині триває майже місяць. Поїзди з вугіллям з контрольованих бойовиками територій не пропускають добробати - вважають неприпустимою торгівлю з окупантами. Їхня вимога - не тільки зупинити торгівлю, але і офіційно закріпити за територіями, що їх контролює агресор, статус окупованих.