Суспільство
3 березня 2017
Ющенко прочитав полякам лекцію про Бандеру російською мовою (відео)
Колишній президент закликав поляків та українців пробачити один одного.
news-image

Степан Бандера не зробив зла полякам. Таку думку екс-президент України Віктор Ющенко висловив в ефірі польського телеканалу Polsat News 2, передає «Є!» із посиланням на КП.

Колишній президент України зазначив, що лідер УПА в 1941 по 1944 роки фактично знаходився в ізоляції.

Степан Бандера, який з 3 липня 1941 року перебував у концтаборі Заксенхаузен, якої шкоди завдав Польщі у 1941 році? Що він зробив у 1942 році? Нічого. Він був у повній ізоляції, ні з ким не зв’язувався, і в 1943 та 1944 роках так само, - наголосив екс-президент.
Він мав єдину провину: проголосив незалежну суверенну Україну. Він не погодився відмовитися від цього, тому протягом чотирьох років сидів у концтаборі. Кожен поляк, який боровся за незалежність і свободу Польщі - польський герой. Так само для українців. Всі люди, які в різні періоди історії з ризиком для свого життя боролися за свободу України - мої герої, - сказав Ющенко.

Ведучий програми зазначив, що Ющенко "питання не сподобається". Однак, колишній президент заявив, що із задоволенням відповість на це питання. Пізніше ведучий погодився, що Бандера особисто може нічого і не зробив, "а ось його організація".

На це Ющенко відповів, що польська Армія Крайова виконувала ті ж завдання на тій же території, як і УПА, у тих і інших є "чорне і біле". Також він вважає, що країнам потрібно прийти до примирення і пробачити один одного, а не займатися маніпуляціями і рахувати, скільки загинуло з тієї чи іншої сторони.

Цікаво, що Ющенко слідом за ведучим говорив російською мовою. Пізніше для польського глядача зробили переклад.

У 2010 році, бувши президентом, Віктор Ющенко оголосив про присвоєння звання Героя України посмертно керівникові Організації українських націоналістів (ОУН) Степану Бандері.