Світ
7 березня 2017
У МЗС Польщі пройде «десовєтизація»
Польський уряд хоче звільнити з роботи дипломатів, які співпрацювали з комуністичними спецслужбами.
news-image

Розроблений Міністерством закордонних справ Польщі проект деякі ЗМІ називають «десовєтизацією МЗС». Він передбачає люстрацію стосовно всіх польських дипломатів, які працюють у закордонних представництвах, а не тільки дипломатів високого рангу, як було досі, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Це означає, що особи, які до 31 липня 1990 року співпрацювали зі спецслужбами ПНР, повинні звільнитися з роботи протягом шести місяців з дня набрання законом чинності. Такий же термін передбачений для верифікації цілого комплекту кадрів польського МЗС.

За словами прес-секретаря уряду Рафала Бохенека, новий законопроект дозволить не тільки очистити польську дипломатію, але також створить шанси для молодих людей, які хотіли б розвивати кар'єру на дипломатичній ниві.

Польща знаходиться в дипломатичних відносинах із 195 державами світу, і має в своєму розпорядженні 98 посольств та 36 окремих консульських установ.

Зміни в дипломатичній службі Польщі відбуваються в період, коли під знаком запитання опинилося майбутнє посла Польщі у Німеччині. За повідомленнями ЗМІ, призначений урядом Права і справедливості на посаду посла, Анджей Пшилембський, міг бути секретним співпрацівником спецслужб ПНР. Справу розслідує польський Інститут національної пам’яті.

Читайте також: У 2016 році Росія була найбільшим іноземним інвестором в Україні
Читайте також: Трамп назвав Обаму слабаком
Читайте також: Насіров сидить у чотиримісній камері зі співкамерником