Політика
9 березня 2017
У Кремлі пообіцяли визнати рішення гаазького суду
Дмитро Пєсков заявив, що Росія визнає рішення Міжнародного суду ООН за позовом України.
news-image

У Кремлі заявили, що Росія визнає рішення Міжнародного суду ООН у Гаазі за позовом України. Про це журналістам заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Російська сторона є учасником цього розгляду. Якби Росія не визнавала рішення суду, то, відповідно, вона б не була учасником цього розгляду, - сказав Пєсков, відповідаючи на питання журналістів, чи визнає Росія рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії.

На запитання, наскільки реалістичними виглядають заяви представників МЗС РФ під час засідання суду в Гаазі про те, що зброю бойовики знайшли в шахтах на Донбасі, Пєсков відповів:

Перше: Росія не є учасником цієї кризи – це внутрішньоукраїнська криза. Росія ніколи не була учасницею бойових дій на південному сході України. Друге: Києву видніше, звідки можуть діставати зброю представники Донбасу і де ця зброя складувалася, в яких локаціях напередодні початку, по суті, громадянської війни.
Відбувається судовий процес, і тут потрібно діяти в тих межах, які передбачені для подібних процесів, - сказав він.

Як повідомлялося, 16 січня Україна подала позов у Міжнародний суд ООН з метою притягнення РФ до відповідальності за скоєння актів тероризму та дискримінації під час агресії проти України.

У позові Україна заявила, що РФ порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням, які скоїли низку актів тероризму на території України.

До найтрагічніших терористичних атак російських маріонеток Київ відносить збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17, обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська, знищення цивільного пасажирського автобуса біля Волновахи і смертоносний вибух під час мирного зібрання в Харкові.

Крім того, Україна наголошує, що Росія порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь в кампанії з дискримінації неросійських громад, які проживають на окупованій території Кримського півострова, зокрема, спільнот етнічних українців і кримських татар.

Україна просить Міжнародний суд ООН ввести тимчасові заходи, спрямовані на недопущення продовження порушень прав людини з боку РФ упродовж розгляду справи Судом по суті. 6-9 березня в Суді в Гаазі відбуваються публічні слухання у справі «Україна проти Росії».

7 березня представник РФ Ілля Рогачов на засіданні суду назвав АТО «конфліктом, який розв'язала українська влада, її Збройні сили та нерегулярні батальйони проти людей на сході України, самоорганізованих у «ЛНР» і «ДНР», які шукали захисту від тих, хто захопив владу під час перевороту». Він заявив, що Росія не постачає озброєння на Донбас:

Щодо поставки озброєння, то джерелом поставок є колишнє озброєння радянської армії, що було в сховищах, які також були розташовані в шахтах і були захоплені повстанцями, або це озброєння, яке було залишено українською армією.

 

Читайте також: «Придумайте самі»: Пєсков переадресував Києву питання про зброю в шахтах Донбасу
Читайте також: Путін вирішив «заштовхати назад» в Україну Донецьк та Луганськ - експерт (відео)
Читайте також: Порошенко анонсував введення квот на українську мову в телеефірі