Суспільство
15 березня 2017
Евакуйовані з Донбасу поляки мають чимало проблем у Польщі
До країни приїхало 400 осіб польського походження.
news-image

Пошук житла, роботи, нострифікація дипломів та низькі зарплатні – це головні проблеми поляків з Донбасу, котрі втекли від війни до Польщі. Комісія у справах еміграції та зв’язків з поляками за кордоном в Сенаті хоче, аби цим питанням зайнявся комплексно польський уряд, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Від весни 2014 року, тобто початку війни на Донбасі, влада у Варшаві провела дві хвилі евакуації поляків з того регіону. В цілому до Польщі приїхало 400 осіб польського походження. Крім того, багато поляків приїхало самостійно, наприклад, на підставі карти поляка.

Настоятель римо-католицької парафії у Луганську о. Ґжеґож Рапа наголосив, що потрібно усвідомити їхню особливу ситуацію.

Це не особи, котрі шукають кращого життя, вони просто хочуть жити. Вони втекли від смерті, – наголосив він під час засідання сенатської комісії.

Голова Фонду допомоги полякам Донбасу Вікторія Харченко сказала, що приїжджі поляки зіштовхуються із багатьма проблемами. Найбільшою є пошук помешкання. На оренду витрачають найбільше зароблених коштів, немає можливості отримати кредит на купівлю житла.

Нині приблизно 140 поляків з Донбасу висловили готовність приїхати до Польщі. Поки влада у Варшаві не передбачає наступної акції евакуації. Особисті приїзди до Польщі їм мали б полегшити впроваджені вже зміни до закону про карту поляка, а також можливі зміни до закону про репатріацію. Розробити комплексну програму уряд закликає Комісія у справах еміграції та зв’язків з поляками за кордоном.

Читайте також: Шляхи до окупованого Донбасу буде перекрито до 13:00 - Турчинов
Читайте також: Чи вважають росіяни свою країну великою державою? - опитування
Читайте також: У Києві грабіжник напав на чоловіка у трамваї