Економіка та бізнес
15 березня 2017
Нацбанк запропонував ввести санкції проти банків з російським держкапіталом
Під санкції підпадають 5 банків: "Сбєрбанк", "Промінвестбанк", ВТБ, "VSбанк", "БМ Банк".
news-image

Національний банк України запропонував ввести санкції проти банків з російським капіталом. Про це під час брифінгу заявив перший заступник голови Нацбанку Яків Смолій, передає «Є!» із посиланням на 112 Україна.

Нацбанк здійснив відповідний аналіз і пропонує наступне. З метою збереження фінансової стабільності в країні, виконання українськими банками з державним російським капіталом зобов'язань перед клієнтами, пропонує застосувати санкції у вигляді попередження виведення капіталу за межі України.

Ми пропонуємо застосувати такі санкції до банків, які працюють в Україні з російським капіталом. Це "Сбєрбанк", "Промінвестбанк", ВТБ, "VSбанк", "БМ Банк", - сказав він.

Заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова підкреслила, що дані санкції не торкнуться фізичних і юридичних клієнтів банків.

Запропоновані Нацбанком санкції не вплинуть на клієнтів юридичних і фізичних осіб, що працюють на території України. Запропоновані Нацбанком санкції не зупинять розрахунки між контрагентами наших клієнтів. Банки нікуди не діваються, вони продовжують працювати в законодавчому полі України, тому ми сподіваємося, що потенційний вихід цих банків з ринків буде здійснюватися цивілізованим шляхом - або шляхом продажу, або шляхом поступового зобов'язання перед клієнтами, - сказала вона.

Нагадаємо, що протягом декількох днів банки з російською часткою в капіталі зазнавали нападів по всій Україні. Після цього вчора український дочірній банк "Сбєрбанку" Росії ввів обмеження на зняття готівкових коштів у розмірі 30 тис. грн, або еквіваленту цієї суми в іноземній валюті через каси банку на добу на одного клієнта.

Відзначимо, в Україні працюють такі банки з російським капіталом: VS Bank, "БМ Банк", "Сбєрбанк", ВТБ, "Промінвестбанк".

Читайте також: «Сбербанк» обмежив зняття коштів
Читайте також: Ще два російських банки визнали фейкові паспорти ОРДЛО
Читайте також: Шкіряк пояснив, як громадяни зможуть перетинати лінію розмежування