Україна
16 березня 2017
В Україні хочуть зняти ТАБУ із 450 професій, які заборонені для жінок
Народна депутатка Світлана Войцеховська підготувала звернення до прем'єр-міністра України з проханням скасувати чи скоротити перелік заборонених видів робіт для жінок.
news-image

У Фінляндії та Норвегії жінки вправно керують величезними автомобілями-рефрижераторами. У нас же далекобійницею жінці не стати, як не мрій. Заборонено! І не тільки це, інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

    Днями народна депутатка Світлана Войцеховська підготувала звернення до прем'єр-міністра України з проханням скасувати чи скоротити перелік заборонених видів робіт для жінок. Цей список затвердили ще в 1993 році, фактично продублювавши в ньому радянські норми.

Він давно втратив свою актуальність. Насправді багато жінок працює на заборонених посадах - але без офіційного працевлаштування, соціальних гарантій, пільг та з меншою зарплатою.   Чим пояснюється така заборона? Які професії входять у цей перелік?   Про це та інше розпитуємо Євгенію Луценко, кандидатку історичних наук, директорку громадської організації "Центр соціальних і гендерних досліджень".

Які професії заборонені для жінок в Україні? - Загалом таких професій приблизно 450, вони прописані в переліку важких робіт та робіт із шкідливими й небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, затвердженому МОЗ. Притому, вони з різних галузей: сталеварної, судно- та авіабудівної, гірничої промисловісті, навіть у сільському господарстві... Наприклад, жінка не може бути далекобійником, водолазом, шахтарем, слюсарем, машиністом крана...  

- Чим зумовлена така заборона?  - Основною причиною є збереження репродуктивного здоров'я жінки. Але цікаво те, що досліджень, які б підтверджували згубний вплив такої діяльності на жіночий організм, немає. Натомість науково доведено, що робота на атомних підводних човнах та атомних станціях може позбавити чоловіків можливості мати дітей. Але чомусь професій, які були б заборонені чоловікам, нема. Виходить, цей перелік складено винятково на основі стереотипів, він дискримінує жінок. Бо бажання мати чи не мати дітей - рішення самої жінки. А держава на законодавчому рівні намагається вирішити це замість неї. Взагалі ж, логічно, що людина не піде працювати туди, де фізично не зможе виконувати роботу. І для цього не потрібно жодних заборон.

 - А чи може жінка отримати освіту за забороненим фахом?   - Може, хоча беруть на ці спеціальності неохоче. І потім спробуй працевлаштуйся - у більшості випадків жінці відмовляють, посилаючись на Закон. Єдиний варіант - влаштуватися неофіційно, отримувати меншу заробітну плату, не мати соціальних гарантій, стажу роботи. До слова, під заборону підпадає низка професій морського та річкового транспорту. А в Україні ця галузь дуже прибуткова. Тож таким чином жінок позбавляють і економічно вигідних посад.  

- Чому серед заборонених професій є навіть водій автобуса?  - Бо, за нашим законом, жінка не може керувати транспортним засобом, у якому більше як 14 місць на міжміських сполученнях. А от керувати тролейбусом чи трамваєм дозволяється. Також жінка не може бути машиністом метро. Мовляв, на цій роботі потрібно бути особливо уважним. Виходить, під землею увага потрібна, а на наших дорогах - вже ні?

 - А як щодо військових спеціальностей?   - Є професії, які в армії умовно вважаються жіночими, - кухар, медична сестра, зв'язківець, топогеодезист. Натомість про танк чи гранатомет жінка донедавна могла тільки мріяти. Але минулого року Міністерство оборони України розширило список військових спеціальностей для жінок. Загалом було додано понад 160 спеціальностей - танкіст, стрілець, снайпер... Також жінок, які брали участь в АТО, офіційно визнали учасницями бойових дій. До речі, загалом у ЗСУ проходить службу приблизно 50 000 жінок, із них 2500 - офіцери.  

- Чи дозволяється жінкам працювати в нічний час?   - Нічним часом вважається проміжок між 20-ю та 6-ю годинами. Заборона на нічну працю для жінок була запроваджена в 1919 році й зумовлена винятково мораллю. Вважалося недопустимим, що чужі чоловіки та жінки працюватимуть разом уночі.   Нині нічна праця жінкам дозволяється, лише коли підприємство є власністю однієї родини. Але ж у більшості нічних кіосків чи супермаркетів уночі працюють саме продавчині. А офіціантки, кухарі, танцівниці в нічних клубах? Жінки погоджуються, бо робота в цей час оплачується краще. На жаль, у нашій країні набагато легше щось заборонити, ніж створити нормальні умови праці для жінок.

Читайте також: Наслідки блокади: хто зазнає найбільших втрат
Читайте також: Без зарплати: Європарламент покарав польського євродепутата за приниження жінок