Події
16 березня 2017
Розсекречено документи про вбивство Степана Бандери
Серед оприлюднених документів – агентурні донесення Сташинського, фото оперативної зйомки та з його особистого архіву, плани КДБ щодо ліквідації членів ОУН тощо.
news-image

Служба зовнішньої розвідки України оприлюднила документи про Богдана Сташинського, вбивцю лідерів Організації українських націоналістів Степана Бандери і Льва Ребета.

Сім томів справи агента КДБ доступні на сайті Зовнішньої розвідки, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Серед оприлюднених документів – агентурні донесення Сташинського, фото оперативної зйомки та з його особистого архіву, плани КДБ щодо ліквідації членів ОУН тощо. Ці документи розповідають про те, як завербували Сташинського, як він здійснював провокації проти оунівського підпілля на Західній Україні, як готував теракти проти лідерів українських емігрантських організацій.

Також оприлюднено архівні матеріали про спробу органів держбезпеки СРСР завербувати одного з керівників розвідки Української Народної Республіки Василя Недайкашу.

Матеріали свідчать про неодноразові спроби радянських агентів встановлювати контакти з Недайкашею, коли він мешкав у Франції, залучати його до співпраці, спонукати до розкриття ним розвідувальної мережі уряду УНР в екзилі на території Радянської України і до сприяння у спробах завербувати керівника спецслужби УНР в екзилі генерал-хорунжого Всеволода Змієнка.

Крім цього, також доступні й інші матеріали: українська еміграція 20-30-х років минулого сторіччя в архівних документах розвідки, діяльність української політичної еміграції у міжвоєнний період 1920-1930-х років у документах органів державної безпеки СРСР, розсекречені документи стосовно Симона Петлюри.

Переглянути архів розсекречених та оцифрованих документів Служби зовнішньої розвідки України можна за посиланням.

Варто зазначити, що Україна рухається до унормування архівної політики щодо матеріалів колишніх режимів. 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила законопроект №2540 "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років". За законом, усі архіви радянських репресивних органів мають бути відкриті. 

Читайте також: Страшніший за Бандеру: відомо, чому Польща зреклася Туска
Читайте також: Ще два російських банки визнали фейкові паспорти ОРДЛО
Читайте також: «Це якась ганьба»,- у Росії образилися на американські ЗМІ