Події
17 березня 2017
Янукович просив ввести в Україну війська РФ: Путін сам про це зізнався
Тепер в РФ заперечують наявність такого звернення Януковича.
news-image

У Кремлі брешуть, кажучи про те, що до них не надходило звернення екс-президента Віктора Януковича про введення військ РФ на територію України, пише «Є!» з посиланням на Українську Правду.

Про існування такого листа заявляв не лише померлий нещодавно постпред РФ Віталій Чуркін, але і сам президент РФ Володимир Путін.

Його слова процитовані на сайті Кремля 4 березня 2014 рік.

Тоді на зустрічі з журналістами Путін заявив:

"Що може послужити приводом для використання Збройних Сил? Це, звичайно, крайній випадок, просто крайній. По-перше, про легітимність. Як ви знаєте, у нас є пряме звернення чинного і легітимного, як я вже сказав, президента України Януковича про використання Збройних сил для захисту життя, свободи і здоров'я громадян України", - сказав Путін.
"І якщо ми побачимо, що це свавілля починається в східних регіонах, якщо люди попросять нас про допомогу, а офіційне звернення чинного легітимного президента у нас вже є, то ми залишаємо за собою право використовувати всі наявні у нас засоби для захисту цих громадян. І вважаємо, що це цілком легітимно. Це крайній захід", - зазанчив Путін у 2014 році.
 
 
 
 
 
 

Але незважаючи на це, тепер в РФ заперечують наявність такого звернення Януковича.

Так в четвер прес-секретар Путіна Пєсков заявив:

"Справа в тому, що ніякого листа офіційно в адміністрацію президента не надходило. Ніякого подібного документа в адміністрації президента не реєструвалося".

Він не став коментувати інформацію про те, що, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, постпред РФ Віталій Чуркін говорив про наявність такого листа і про те, що він уповноважений доповісти про нього.

"Цього я не знаю. Я можу тільки констатувати ситуацію де-факто і де-юре, тобто те, що я вже сказав", - зазначив прес-секретар.

Про те, що Янукович попросив ввести війська в Україну, 4 березня 2014 року на засіданні Радбезу ООН заявляв постпред Росії Віталій Чуркін

Чуркін на засіданні зачитав звернення Януковича, в якому, зокрема зазначалося: "... звертаюся до президента Росії Володимира Володимировича Путіна з проханням використати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення України".

Головна військова прокуратура України отримала від ООН офіційну фотокопію заяви екс-президента Віктора Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести війська Російської Федерації в Україні.

Віталій Чуркін помер 20 лютого 2017 року у Нью-Йорку за день до свого 65-річчя. Для встановлення причин смерті було призначено низку експертиз.

До третьої річниці розстрілів на Майдані й утечі з України Янукович дав інтерв'ю групі журналістіві заявив, що не звертався до Путіна з проханням ввести війська.

10 березня судмедекспертам заборонили розголошувати причину смерті Чуркіна.

Потім Генпрокуратура РФ прислала ГПУ лист, де стверджується, що ні адміністрація Володимира Путіна, ні Рада Федерації не отримували листа екс-президента України Віктора Януковича з проханням ввести російські війська в Україну.